Simolantien vartta viritetään rappiotilasta rakennuskohteeksi

Lappeenrannan tärkeä sisääntuloväylä koetetaan viimein saada edustavaksi. Poliisitaloa on odoteltu Simolantien varteen kohta kymmenen vuotta. Nyt sinne suunnitellaan toimisto- ja asuintaloja.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Simolantien varren rakentamissuunnitelmat ovat taas vireillä. Lappeenrannan kaupunki ja alueen suurin maanomistaja Lemminkäinen Talo Oy Kaakkois-Suomi eli entinen Oka Oy käyvät niistä neuvotteluja alueen asemakaavoituksen pohjaksi.

– Pysähtyneisyyden aika siltä nurkalta on loppunut. Nyt on ideointivaihe, yhtiön aluejohtaja Seppo Tokkola päivittää tilanteen.

Neuvotteluja käydään Simolantien itävarresta Ratakadulta pohjoiseen. Aikoinaan siellä oli Karjaportin teurastamo, sittemmin sinne suunniteltiin poliisitaloa. Nykyisin alue on kylmästä ABC-bensa-asemasta keskustaan päin varasto- ja joutomaata ja metsikköä.

– Alue on häpeäpilkku koko kaupungille, ja jotain sille pitää tehdä. Simolantie on sentään yksi kaupungin pääsisääntuloväylistä, Tokkola sanoo.

Jotain on näillä näkymin asuin- ja toimistotaloja.

– Kaupungin kanssa tehtyjen kaavailujen mukaan keskustan päässä aluetta olisi asuntoja ja Kuutostien päässä toimitilarakentamista, Tokkola täsmentää.

Toimitiloille ei hänen mukaansa ole toimijaa tiedossa.

– Poliisitaloa on odotettu kahdeksan vuotta. En usko, että sitä sinne tulee.

Myös oikeustaloa ja väylävirastoa on ainakin ideatasolla esitetty, mutta ne ovat menossa muualle. Tokkolan mukaan Simolantien toimitiloihin voidaan kyllä vaikka valtion virastoja sijoittaa, jos tarvetta ilmenee.

ASUNTOJEN Tokkola uskoo käyvän Simolantien varresta hyvin kaupaksi.

– Keskustan päässä alue on hyvä asumiseen. Siellä on koulut ja kaupat vieressä ja hyvät liikenneyhteydet.

Itäreunalla alueen erottaa Tykin pientaloalueesta keskustan suuntaan lähtevän rata, jossa kulkee harvoin junia. Tokkolan mukaan ratapenkan ja Simolantien väliin saadaan siistimällä puistomaista ympäristöä.

KAUPPOJA alueelle ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitteilla. Simolantien varteen lähivuosina tulossa oleva K-kauppa sijoittuu lähemmäs Kuutostietä, Ratakadun eteläpuolelle Ristikankaan hautausmaan vastapäätä.

Simolantiestä länteen päin lähtevän Opintien varteen haviteltu Leirin kauppakeskus etenee nihkeästi kaupungin päätöksenteossa. Sen heivaamisesta nyt suunnitteilla olevalle alueelle ei Tokkolan mukaan ole pelkoa eikä toiveita.

– Kaava kieltää sieltä ison kauppakeskuksen.

MUIHIN suunnitelmiin Lappeenrannan keskusta-alueen osayleiskaava antaa Tokkolan mukaan hyvät eväät.

– Tehokkuusluku 1,5 on ihan ruhtinaallinen tuolle alueelle.

Asemakaavan teolle ei Tokkolan mukaan ole laadittu mitään aikataulua. Hän kuitenkin ennakoi, että kesään mennessä suunnitelmat ovat täsmentyneet.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Karjaportin purettujen rakennusten jäljiltä Simolantien itäpuoli repsottaa jonkinlaisena varasto- ja joutoalueena.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen