Taipalsaaren koululaisista kootaan säästöryhmiä

Sivistystoimenjohtaja Seppo Paajasen mukaan ryhmäkoon kasvattaminen perusopetuksessa kostautuu kouluhäiriöinä. Muutkin sivistystoimen säästöt pitää pusertaa huonoista vaihtoehdoista.

Leena Sallinen

TAIPALSAARI. Saimaanharjun koulun luokkiin saattaa tulla tiivis tunnelma. Taipalsaaren sivistystoimen säästölistalla on yläluokkien ja ekaluokkien yhdistäminen nykyistä suuremmiksi ryhmiksi.

Ekaluokkia olisi ehdotuksen mukaan nykyisen kahden sijasta yksi, johon ensi syksynä tulisi tällä tietoa 26 oppilasta. Yläkoulun kasi- ja ysiluokat jaettaisiin kolmeen ryhmään nykyisen neljän sijasta.

Kunnan sivistyslautakunta käsittelee näitä ja muita säästöehdotuksia maanantaina. Sivistystoimenjohtaja Seppo Paajasen mukaan tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja.

– Sivistystoimi on useana vuonna säästänyt jo tosi paljon. Ei meidän resursseista riitä enää poispantavaa. Virkamiehenä säästöehdotuksia on kuitenkin ollut pakko tehdä.

ENITEN PAAJASTA korpeaa perusopetuksen pakkopuristus.

– Suurten ryhmien suurentaminen entisestään toisi säästöä, mutta se myös kriisiyttäisi opetuksen. Aika nopeasti tulee häiriökäyttäytymistä ja oppimisvaikeuksia, ja vuoden sisällä ne maksavat toisessa menokohdassa.

Perusopetuksen säästöesityksenä on myös valinnaisen A2-kielen opetustarjonnan lopettaminen. Paajasen harmiksi se veisi suositun venäjän opiskelumahdollisuuden kunnasta.

Iltapäivätoiminnasta lakkautuslistalla on Saimaanharjun toinen ryhmä, mahdollisesti myös Vehkataipaleen ryhmä. Vehkataipaleen koulunkin lakkautusta jo ehdotettiin, mutta siitä on Paajasen mukaan luovuttu.

TAITEEN perusopetuksen järjestäminen, raittiustyö ja uimakoulut lopetetaan ehdotuksen mukaan kokonaan.

Varhaiskasvatuksen kuluihin tulisi leikkauksia. Ne eivät Paajasen mukaan kuitenkaan suoraan vaikuta palveluiden tasoon.

Kirjastotoimen säästökeinoksi on tarjolla muun muassa sivukirjastojen sulkeminen. Se ei Paajasta niin kirpaise, koska sivukirjastoilla on ollut vähän käyttäjiä, ja palveluja voidaan petrata pääkirjastossa Saimaanharjulla.

– Sen toimivuutta voitaisiin parantaa, ja saada myös lauantain aukiolo, josta on paljon kysyntää.

SIVISTYSTOIMEN karsinnat ovat osa Taipalsaaren kunnan säästötalkoita, joita kunta joutuu pitämään rahapulansa takia.

– Pohja-ajatus on, että säästöt jaetaan hallintokunnissa samassa suhteessa kuin niillä on menoja, kunnanjohtaja Jari Willman sanoo.

Sivistystoimelle tulee suurin osuus.

– Opetus ja päivähoito ovat suurimpia menokohtia kun sosiaali- ja terveyspiiri otetaan laskusta pois.

Willmankin sanoo, että sivistystoimen karsinnat ovat rankkoja, myös palvelujen käyttäjien kannalta.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Taipalsaaren sivistystoimen säästöt kohdistuvat muun muassa Saimaanharjun kouluun ja koululaisiin.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen