ELY palvelee Maakuntagalleriassa

Viimeisinä keskustaan muuttivat ympäristöpuolen ihmiset. Palvelut halutaan tarjota yhdeltä luukulta.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Yritysrahoituksesta, maaseutuasioista, ympäristönsuojelusta tai vesivarojen käytöstä saa Lappeenrannassa neuvoja yhdeltä luukulta.

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY on keskittänyt palvelunsa Maakuntagalleriaan. Viime viikolla taloon muuttivat ympäristöpuolen ihmiset.

— Hallintouudistuksen suuri ajatus oli, että palvelut paranevat. Ihmistä ei pompotella lupien perässä, vaan asiat hoituvat yhdellä luukulla, tiedottaja Sirpa Skippari sanoo.

Tavalliset ihmiset asioivat ykköskerroksen asiakaspalvelutiskillä. Ympäristöpuoli toimii ja ottaa vastaan asiakkaita myös ensimmäisessä kerroksessa. Muu toiminta on keskittynyt neljänteen kerrokseen, jonne asiakkailla ei ole asiaa, vaan asiantuntijat tulevat asiakkaan luo alakertaan.

— Neljännessä kerroksessa on maisemakonttori eli kaikki on yhtenäistä tilaa. Tietoturvasyistä ulkopuolisten liikkumista tiloissa on rajoitettava, viestintäpäällikkö Tarja Räty sanoo.

Neljännestä kerroksesta löytyy muun muassa yritysrahoituksen, maaseuturahoituksen ja Tekes-rahoituspalvelun väkeä, kansainvälistymispalvelujen ja innovaatiotoiminnan porukkaa, Venäjä-palveluja tarjoavia ihmisiä ja Eurooppa-neuvontaa.

Ykköskerroksessa on kahdeksan elyläistä ja neljännessä 14.

KAAKKOIS-SUOMEN ELY-keskuksella on toimipaikat Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Rädyn mukaan Lappeenrannan palvelutiskiltä pääsee viemään asiaansa eteenpäin, vaikka asiaa hoitava virkamies ei työskentelisikään Maakuntagalleriassa.

— Jos haluaa asioida tietyn henkilön kanssa, pitää vain etukäteen sopia tapaamisesta. Kaikissa asioissa osataan neuvoa ainakin alkuun, Räty sanoo.

Jos ajatuksena on vaikka yrityksen pyrkiminen kansainvälisille markkinoille, tapaamisen voi sopia Maakuntagalleriaan. Jos kylien kehittäminen kiinnostaa, yhteyshenkilö löytyy siihenkin.

Internetissä on sekä henkilöhaku että palveluhakemisto, joiden avulla saa yhteyden suoraan oikeaan henkilöön. Jos nettiä ei ole käytössä, asiakastiskiltä löytyy apu.

KAAKKOIS-SUOMEN ELY-keskus on valtakunnallisesti erikoistunut metsäteollisuuden ympäristökysymyksiin. Kehittämisinsinöörit on sijoitettu Lappeenrantaan, koska yhteistyö yliopiston kanssa on tiivistä.

— Jonkin verran teemme ympäristövalvontaa. Metsäteollisuuden suuryritykset tai vaikkapa isot sikalat tarvitsevat luvat, ja määräysten noudattamista täytyy valvoa, Skippari sanoo.

Uudessa organisaatiossa tavoitteena on tehdä yhdessä niitä asioita, joita aikaisemmin hoidettiin erikseen. Niinpä tulevaisuudessa esimerkiksi ympäristöluvan valvonta ja EU-maataloustukien valvonta voisivat hoitua yhdellä kertaa.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Tiedottaja Sirpa Skippari (vas.) ja palveluneuvoja Maija Vilkki opastavat asiakkaita Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristövirasto ELYn palvelutiskillä Lappeenrannan Maakuntagalleriassa.

ELYn tehtävät

Yritysten neuvonta-, rahoitus- ja kehittämispalvelut.

Työllisyysperusteiset tuet ja työvoimakoulutus.

Maatila- ja kalatalousasiat.

Maahanmuuttoasiat.

EU:n rakennerahastohankkeet.

Ympäristönsuojelu, alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus.

Luonnonsuojelu ja ympäristön tilan seuranta.

Vesivarojen käyttö ja hoito.

Maanteiden kunnossapito, tiehankkeet, liikenteen lupa-asiat, liikenneturvallisuus, joukkoliikenne ja saaristoliikenne.

Ammatillinen koulutus, kirjasto-, liikunta-, opetus- ja nuorisotoimen tehtävät.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen