Omakotitontin hinta on Imatralla maakunnan korkein

Imatralla on keskimääräisesti pienimmät tontit. Luumäellä Kivijärven rantatontista joutuu pulittamaan satatuhatta euroa.

Tenho Tiilikainen

IMATRALLA omakotitalon tonttihinta on keskimäärin 13 225 euroa. Suomenniemellä samalla rahalla voisi ostaa kaikki vapaana olevat 12 tonttia ja rahaa jäisi vielä säästöönkin. Suomenniemellä tonttien keskihinta 622 euroa.

Omakotitonttien hintavertailu paljastaa ei niin yllättävän lopputuloksen: maakunnan kahdessa kaupungissa tonttien hintataso on moninkertainen ympäröiviin kuntiin nähden. Sekään ei yllätä, että Imatralla ja Lappeenrannassa myytävien omakotitonttien keskimääräinen pinta-ala on pienempi kuin muualla.

Imatralla kaupungin myymien tonttien keskimääräinen pinta-ala on vajaat 1 200 neliömetriä, Suomenniemellä yli 3 000 neliömetriä. Imatralla on myynnissä useita tontteja, joiden pinta-ala on alle 1 000 neliömetriä. Pienimmän Mustalammella Isotyllinkujalla myytävän tontin koko on vain 639 neliötä.

RUOKOLAHDELLA on maakunnan suurista kunnista keskimäärin myös suurimmat tontit, 1 460 neliömetriä.

Tonttien hinta taas on selvästi alle maakunnan keskiarvon. Osasyynä ovat muutamat kaava-alueiden jäännöstontit, joille kunta lätkäisi muutama vuosi sitten alennetun hinnan.

Esimerkiksi Apajatiellä toinen tontti maksaa 3 426 euroa, toinen 200 euroa. Syynä ovat erot tontin rakennuskustannuksissa. Kalliita perustamiskustannuksia kompensoidaan halvalla tontin hinnalla.

Imatralla kalleimmat omakotitontit ovat Sienimäen rannassa Vuoksi-näköalalla. Tuhannen neliömetrin tontti irtoaa 28 000 eurolla. Neliöhinnaksi tulee pahimmillaan lähes 28 euroa.

Lappeenrannassa kallein kaava-alueen omakotitontti on Liittokatu 2. Vain 649 neliömetrin tonttia kaupataan 22 000 euron hinnalla, 33,9 euroa/neliö.

LAPPEENRANNAN ja Imatran tontit kalpenevat kuitenkin hinnaltaan Luumäen Jurvalaan Kivijärven rannalle tuleville omarantatonteille.

Tontit myydään tarjousten perusteella, mutta pohjahintana on 35 euroa neliömetriltä. Kun tonttien pinta-ala lähentelee 3 000 neliömetriä, niin hinta hipoo sataa tuhatta euroa.

Kuntien välillä on suuria eroja myös tonttien lohkomiskustannuksissa.

Esimerkiksi Ruokolahdella tontin lohkomiskulut ovat tontin koosta riippumatta 960 euroa ja Imatralla 860 euroa. Luumäellä taas lohkomiskulu on pinta-alaperusteinen ja jopa sentit huomioiva.

– Kun alue on lohkottu köntässä, jaetaan kulu tonttien pinta-alan mukaan. Näin lohkomiskulu on esimerkiksi Parsikonrinne 5:ssä 235,46 euroa, tekninen johtaja Harri Liikanen selvittää Luumäen tarkkaa hinnoittelua.

KUVATEKSTI

Tenho Tiilikainen

Ruokolahden Käringinrannan asuntoalueen tontit ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen