Imatra ulkoistaa kotitalomuseon

Uudeksi isännäksi ryhtyy Vuoksen lautturi Taisto Kainulainen. Talonpoikaiselämän esittelyalue pysyy avoinna kaupunkilaisille museokäytön loppumisesta huolimatta.

Matti Veijalainen

IMATRA. Imatran kaupunki ulkoistaa Karjalaisen kotitalon. Vuoksen rannalla olevan museon uudeksi ylläpitäjäksi tulee mies naapurista. Historiallisen talonpoikaismiljöön rakennuksineen ottaa hoitoonsa Varpasaaren Kalastuspuiston isäntä Taisto Kainulainen.

Kaupunki ja Kainulaisen perheyritys Vuoksen Lautturi Oy ovat tehneet kotitalomuseosta toistaiseksi jatkuvan vuokrasopimuksen 1. kesäkuuta lukien.

Vuokranantaja ja vuokralainen ovat sopineet, että museoalueen remonttitarpeet tutkitaan yhdessä vuosittain siten, että kaupunki osallistuu työkustannuksiin tarvikkeiden osalta.

Kaupunki alkoi talvella etsiä museolle uutta hoitajaa, kun tämän vuoden budjettiin tuli säästöpäätös kotitalon varsinaisen museokäytön lopettamisesta. Kainulainen kiinnostui laajentamaan yritystoimintaansa museon suuntaan. Tarkkoja suunnitelmia ensimmäisen kesän ohjelmista ei vielä ole, mutta viimeistään syyskesällä alkaa Kainulaisen mukaan tapahtua.

Kainulainen kertoo kutsuvansa kaikki talon tulevaisuudesta kiinnostuneet järjestöt ja yksityiset kaupunkilaiset neuvonpitoon museolle 25. toukokuuta.

– Hyvät ideat voi ottaa mukaan. Miltähän ihmisistä tuntuisi vaikka päästä viettämään kesäinen aittayö keskellä kaupunkia, Kainulainen pohtii.

ALUSTAVIA varauksia museolla pidettävistä kesäjuhlista on tullut. Kevään ensimmäisiä vieraita ovat kotiseuturetkiä tekevät koululuokat. Kainulaisen ajatus on pitää museoalue avoinna kaupunkilaisille entiseen tapaan, vaikka aluksi rakennusten ovet avataan vain tilauksesta.

Kaupungille vuokralaisen visiot sopivat. Sivistystoimenjohtaja Jussi Virsusen mukaan tarkoitus ei ole tehdä museoalueesta markkinapaikkaa. Se säilytetään aitona palasena vanhaa talonpoikaiskulttuuria.

Intendentti Minna Kähtävä-Marttisen mukaan museona kotitalo keräsi viime vuosina noin tuhat kävijää kesässä.

PÄSSINIEMESSÄ oleva kotitalomuseo on 13 rakennuksen kokonaisuus. Kaupunki sai alueen lahjoituksena kotiseutuyhdistykseltä.

Yhdistys ryhtyi perustamaan aluetta 1950-luvulla siirtäen museolle vanhoja rakennuksia eri puolilta Etelä-Karjalaa.

Päärakennus on peräisin Taipalsaarelta 1800-luvulta.

Matti Veijalainen

Karjalaisen kotitalon isäntänä aloittava Taisto Kainulainen kertoo säilyttävänsä museoalueen tapahtumallisena talonpoikaiskulttuurin vaalimisen paikkana.

25.5.

Neuvonpito Karjalaisesta kotitalosta pidetään kaikille kiinnostuneille 25.5.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen