Innovaatiota peliin, pojat!

Innovaatiofoorumin suurimman annin sanotaan syntyvän käytävä- ja iltakeskusteluissa. Avajaisissa ainakin tunki vanhanajan puhepölyä silmät, korvat täyteen – lapsikuoroa lukuunottamatta.

Liisa Kukkola

Lappeenranta. Lappeenrannan kaupungintalon aulan pääväri on musta tai tummanharmaa, jokunen on sentään uskaltanut laittaa keväisen vaalean puvun EU:n ja Venäjän väliseen ensimmäiseen innovaatiofoorumiin.

Kovin suuria innovaatioita tai riskejä ei pukeutumisessa ole siis otettu, paitsi tuossa on naiselle kengät, joiden suunnittelija on ollut sangen kekseliäs. Korossa yhdistyy hauskalla, ja luulisin käytännöllisellä tavalla, piikki- ja kiilakorko, mutta kiilakorkoon on nakerrettu kolmiollinen ilmaa.

EI OLE NUOREN eikä varsinkaan nuoren naisen hommaa innovoiminen tai niiden hyödyntäminen. Keski-ikäiset miehet ovat tämän foorumin runsaslukuisimmat osanottajat.

Tapahtuman yhden sponsorin eli Fazerin olisi pitänyt pyytää yhtä suomalaisen televisioviihteen viimeisimmistä innovaatioista, sketsihahmokilpailun voittanut Marja Tyrniä jakelemaan namujaan. Hän olisi taatusti saanut kaikkien huomion kukertavassa akryylipaidassaan ja huutelemalla Suut makiaks?-hokemaansa niin suomeksi kuin venäjäksikin.

LAPPEENRANNAN valtuustosali täyttyy ääriään myöten, eikä foorumia ole vielä edes polkaistu käyntiin.

Kansainvälinen seminaarisihinä kuulostaa paljon mielenkiintoisemmalta kuin pelkästään kotimainen: Ilmassa suhisevat venäläiset ässät, niin soinnilliset kuin soinnittomatkin.

Niin kuin mikä tahansa seminaariyleisö, tämäkin tutkii, mitä kaikkea juuri äsken lahjaksi saadussa Lappeenranta-kassissa on: hohdokas esite foorumin isäntäkaupungista (jossa vanhentunutta tietoa kaupungin lentoyhteyksistä Helsinkiin), venäläinen aikakauslehti, muistitikku yliopistolta ja läjä korkeatasoisia esitteitä. Ja paras innovaatio sitten vaalean suklaan: tummaa suklaata.

Sitten pitääkin tutkia jo puhelimeen tulleet viestit ja käydä Facebookissa ilmoittamassa: foorumissa.

Kääntäjä saa aplodit. Mihinkähän suuntaan se Venäjä onkaan menossa? Koskaan eivät seminaaripuhujat ymmärrä selkeää yleisöltä saatua viestiä: kun salissa sihinä ja pihinä lisääntyy, puhe kannattaa lopettaa.

Venäläisiltä löytyy ilmeisesti myös ratkaisu tähän kuunteluongelmaan: innovaationäyttelyssä on esillä osasto, jossa kerrotaan löydetyn kliinisesti testattu ratkaisu korvakipuihin, tinnitukseen ja kuulemishäiriöihin.

Yliopistolla on toinenkin kansainvälinen konferenssi menossa. He juovat kahvinsa paperimukeista, innovaatiofoorumilaisille katetaan oikeat kupit avajaisten ja ensimmäisen paneelikeskustelun jälkeiseen kahvi- ja rupattelutaukoon.

Se tullee aikanaan tarpeeseen. Jo avajaisissa puhujat ovat puuduttaneet yleisön paukamille. Neuvostoliittolaisia parjattiin aikoinaan liturgiasta, mutta suomalaiset tekevät samaa 2000-luvulla. Eläisivät niin kuin saarnaisivat ja tiivistäisivät yhteistyön lisäksi puheitaan.

Metku-lapsikuoro on avajaispäivän innovatiivisin. Se pystyy laulamaan ja liikkumaan samaan aikaan. Tekisi hyvää seminaariyleisöllekin.

KUVATEKSTI

Kuvat Mika Strandén

Innovaatiofoorumin kuvattavin kohde olisi ollut suuri lapsikuoro.

Harmaa puku erottui tummista puvuista edukseen.

Nyt lähtee bussi Skinnarilaan!

Simultaanitulkkaus on hieno keksintö.

Innovaatiofoorumista poimittuja

kielikukkasia ja -sukkasia

Walking Lunch = seisovasta pöydästä noudettu lounas, joka syödään seisten tai paikkaa vaihtaen. Oivallinen ja tuottavuutta lisäävä innovaatio: työlounaalla tulee oltua huomattavasti vähemmän aikaa seisten kuin pöydän ääressä istuen.

Foorumin ohjelmassa torstaina Prime Time eli tilaisuus, jossa Venäjän ja Suomen pääministerit kuulevat foorumin aloitteet. Prime Time on myös television parhaaksi katseluajaksi määritellyt tunnit ja englannin Prime Minister on suomeksi pääministeri.

Foorumin ohjelmassa perjantaille on merkitty kauppiaiden toive Good Buys in Lappeenranta virallisen ohjelman jälkeen.

-I’m so sad that I’m just now here, totesi suomalainen asiantuntija saavuttuaan Lappeenrantaan myöhässä olleella junalla. Ja vielä päälle että: -I regret my late coming.

-Go in deeper, totesi suomalainen järjestäjä vieraille, kun näiden piti tiivistää istumistaan penkkiriveillä.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola