Kanavaliikenne on vilkastunut huomattavasti

Saimaan kanavan liikenne on nyt selvästi vilkkaampaa kuin viime vuonna. Toukokuun kasvuksi ennustetaan 60 prosenttia.

Esa Vilenius

LAPPEENRANTA. Saimaan kanavan liikenne on ollut kuluvana vuonna runsaampaa kuin viime vuonna siitä huolimatta, että liikennekausi alkoi lähes kolme viikkoa myöhemmin. Liikenne alkoi tänä vuonna 14. maaliskuuta.

Kanavalla on tämän vuoden aikana kuljetettu jo 235 000 tonnia tavaraa. Viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 202?000 tonnia.

Viime vuoden toukokuussa kanavalla kuljetettiin noin 100 000 tonnia tavaraa. Kanavapäällikkö Seppo Kykkänen arvioi, että kuluvan vuoden toukokuun kuljetusmäärät yltävät jo noin 160?000 tonniin.

KANAVALIIKENNE romahti viime vuonna noin kolmen vuosikymmen takaiselle tasolle. Koko vuoden kuljetusten kokonaismääräksi tuli 1,1 miljoonaa tonnia.

Liikenteessä oli lähes vuosikymmenen kestänyt jakso, jonka aikana liikennemäärä ylitti vuosittain kaksi miljoonaa tonnia. Ennätys on vuodelta 2004, jolloin kanavalla kuljetettiin 2,4 miljoonaa tonnia tavaraa.

Viime vuoden romahduksen taustalla oli monia syitä: venäläisen raakapuun käytön väheneminen, teollisuudet uudet vientikuljetusjärjestelyt ja yleinen taloudellinen tilanne.

Tänä vuonna kanavan tuonnissa ovat olleet pääosassa Venäjältä ja Baltiasta tuotu raakapuu sekä teollisuuskemikaalit. Kanavaa myöten on viety maailmalle muun muassa pellettejä, sahatavaraa, sellua ja paperia.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Venäläinen STK 1031 toi keskiviikkona puulastin sateisen harmaalle Saimaalle.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius