Kannas vyöryttää nettiä tiiviisti

Sotahistoriakeskus etsii palkanmaksajaa tuleville työntekijöille. Keskuksen sisältö kiinnosti 80 kuulijaa.

Petteri Värtö

LAPPEENRANTA. Sotahistoriakeskus Kannas marssii yhä rajummin eteenpäin digitaalisena ja virtuaalisena tietopalveluna. Keskusta suunnitteleva työryhmä uskoo, että keskus luo mahdolliset uudet työpaikat juuri tiedon keräämisen, tallentamisen ja muokkaamisen parista.

– Luovan työn aloilla digitoinnilla ja virtualisoinnilla on nykyisin työllistävin vaikutus, keskuksen teknologia-asiantuntija Klaus Oesch sanoo.

Lappeenrannan Linnoitukseen suunniteltu keskus olisi työryhmän mukaan uudenlainen osaamiskeskus. Oesch kertoo, että hahmolla on jo 20 osaprojektia, joilla on tarkoitus työllistää Etelä-Karjalan opiskelijoita ja muita tietotekniikan osaajia. Jatkossa ongelmana on rahoitus.

– Julkinen rahoitus voi olla vain määräaikaista. Keskusteluja on käyty yhtiöstä, joka maksaisi syntyvien työpaikkojen palkat, mutta sellaista ei Lappeenrannassa toistaiseksi ole. Yliopiston osaaminen on teknologiavetoista, mutta tämä on pikemminkin elämys- ja viihdeteollisuutta.

KESKUKSEN työryhmä kertoi sen sisällöstä Lappeenrannassa tiistaina. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen esitteli sen hankkeena, jonka kustannukset ovat matkailuyhtiön heiniä. Tavoitteena on lisätä kevätkävijöitä, ohjelmapalveluita ja yöpyjiä kaupungissa.

Valtuustosalillinen kuulijoita ryhmittyi osin jo tutun keskuskeskustelun asemiin: keskusta tärkeämpää on hoitaa kuntoon kaupungin vesi- ja viemärijärjestelmä, miksi keskusta tarvitaan ja miksi se pitää rakentaa Linnoitukseen, miksi jatkosota korostuu sen sisällössä, yleisö tivasi.

– Linnoitus on matkailullisesti tärkeä paikka Lappeenrannassa ja Rakuunamäellä tontin hinta olisi ollut paljon kalliimpi, Torniainen sanoi.

– Museot ovat Linnoituksessa ja niiden yhteistoiminta keskuksen kanssa on helpompaa, vs. museotoimenjohtaja Päivi M. Partanen kertoi.

– Hankkeen alkuperäinen idea on laventunut tuntuvasti ja kaikki Suomen sodat ovat yhtäläisesti mukana, useakin työryhmän suu vakuutti.

SISÄLLÖN internetpainotteisuus toi keskuskeskusteluun myös uusia avauksia: miksi tarvitaan uudisrakennus tai rakennus ylipäätään, jos materiaali on netissä, eikö konkreettista materiaalia voisi ripustaa vaikka Galleriaan. Osa 80 kuulijasta vastasi tähän tyytyväisellä hyrinällä.

Nimikilpailu

Kannas-yleisötilaisuudessa palkittiin nimikilpaan osallistuneita.

Pääpalkinto oli kahden hengen risteily Viipuriin ja pääsyliput Eremitaasin Viipurin filiaaliin. Sen sai Juhani Sirkiä ehdotuksesta Kannas.

Palkittuja oli kaikkiaan seitsemän, muina palkintoina olivat tutustuminen Salpa-linjan Luumäen kohteisiin, kävelykierros Lappeenrannassa ja munkkikahvit Lappeenrannan Sotilaskodissa.

Kaikki nimikilpaan osallistuneet saavat lisäksi lipun Lappeenrannan katujunaan ja pääsylipun Sotahistoriakeskus Kannakseen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö