Kaupunkiyhtiöiden valvontaa parannetaan uusitulla ohjeella

Ohjeesta löytyy nyt lista asioista, joista tytäryhtiö tarvitsee kaupunginhallituksen ennakkohyväksynnän. Aktiivista tiedottamistakin suositellaan.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA pyrkii selkeyttämään kaupunkiyhtiöiden omistajaohjausta ja tiedonkulkua. Uusittu konserniohje on tosin sen verran vaikea paperi, että kaupunginhallitus otti vielä maanantaina aikalisän sen käsittelyyn.

Ohjeen avulla kaupungin pitäisi voida seurata, toimivatko kaupunkikonserniin kuuluvat yhteisöt kaupungin tavoitteiden mukaisesti. Konserniohjeen tarkoitus on yhtenäistää käytäntöjä, lisätä toiminnan läpinäkyvyyttä, parantaa kaupungin saaman tiedon laatua ja tehostaa tiedonkulkua.

Samalla pyritään yhteistyön lisäämiseen niin, että huomioiduksi tulee konsernin kokonaisetu.

Konserniohje koskee kaupunkia ja sen tytäryhteisöjä sekä näiden tytäryhteisöjä, kuntayhtymiä ja kaupungin osakkuusyhteisöjä.

PAREMMASTA konserniohjauksesta valtuustoaloitteen viime kesänä tehnyt Virpi Junttila (vihr.) sanoo, että uusi ohje on ainakin oikeansuuntainen.

— Mitä tämä käytännössä muuttaa, on vielä epäselvää.

Uutena asiana ohjeisiin tuli lista asioista, joista tytäryhtiö tarvitsee kaupunginhallituksen ennakkohyväksynnän. Tällaisia ovat muun muassa yrityskaupat ja taloudellisesti merkittävät sopimukset, tytäryhteisön perustaminen tai yhteisörakenteen, toiminta-ajatuksen tai omistajarakenteen muuttaminen.

Junttilan mukaan ohje on uudessa paperissa huomattavasti entistä paremmin muotoiltu.

— Siinä olisi kuitenkin voitu mainita, voivatko kaupungin omistamat yhtiöt olla omistajina missä vaan. En edes tiedä, missä kaikissa kaupunki on tällä hetkellä osakkaana. Kuuluuko kaupungin ydintoimintaan edes olla osakkaana kaiken maailman yhtiöissä?

OHJE VAATII Junttilan mukaan paljon kykyä tulkita.

Olennaista on hänen mielestään esimerkiksi se, tulevatko kaupunkiyhtiöitä koskevat asiat kaupunginhallitukseen kalvosulkeisina vai varsinaisina asioina esityslistalla.

Päätettäviksi tulevista asioista voi keskustella ja tehdä poikkeavia päätösesityksiä. Esityslistan asioista jää myös merkinnät pöytäkirjoihin, ja niistä voi jättää eriävän mielipiteen ja valittaa. Tiedotusluonteisesti esitettävät asiat ovat esillä vain kokouksessa, eikä niihin pääse tutustumaan etukäteen.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Ari Torniainen pyysi konserniohjeen maanantaina pöydälle, jotta valtuustoryhmillä on aikaa tutustua paperiin. Asia tulee kahden viikon kuluttua hallitukseen ja toukokuun valtuustoon.

— Konserniohjetta halutaan konkretisoida ja läpinäkyvyyttä lisätä, Torniainen tiivistää.

KUVATEKSTI

Arkisto/Kai Skyttä

Arkisto/Johanna Kannasmaa

Lappeenrannan kaupunkikonsernin osakkuusyhteisöihin kuuluu muun muassa Kiinteistö Oy Sammontori.

Kaupunkikonserni

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy tytäryhteisöineen

Lappeenrannan Energia Oy tytäryhteisöineen

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy tytäryhteisöineen

Lappeenrannan Vesi Oy

Saimaan tukipalvelut Oy

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy

Kaupungin osakkuusyhteisöt:

Kiinteistö Oy Sammontori

Lappeenrannan Työkuntokeskus Oy

Lauritsalan Liiketalo Oy

Saimaan talous ja tieto Oy

Saimaan vesi- ja ympäristötutkimus Oy

Vainikkalan vesi Oy

Kaupunki jäsenenä

kuntayhtymissä:

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä

Etelä-Karjalan liitto

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymä

Kaupunki käyttää määräysvaltaa Lappeenrannan kuntoutus- ja kylpyläsäätiössä.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen