Kodin Ykkönen hakee asiakkaita laajalta alueelta

Tavarataloketju näki markkinatilaa Kaakkois-Suomessa. Myös Venäjältä tuleva asiakasvirta kiinnostaa.

LAPPEENRANTA. Myllymäen Family Centerissä sisustustavaratalonsa tänään avaava Kodin Ykkönen tulee Lappeenrantaan tiukassa kilpailutilanteessa.

Lappeenrannassa Kodin Ykkönen varmasti pärjää, sillä se on kokoluokassaan ainoa sisustustavaratalo Kaakkois-Suomen alueella. Valtakunnassa sisustamiseen liittyvä kaupankäynti on kuitenkin tiukasti kilpailtua.

– Kilpailu on kiristynyt huomattavasti 1990-luvun alkuvuosista, jolloin Kodin Ykkönen aloitti Kodin Maailma -liikkeellään Turusta, kertoo Anttila Oy:n myyntijohtaja Jarmo Ahlroos.

Kilpailussa iso tekijä on ruotsalainen Ikea, mutta myös monet muut liikkeet aina rautakauppoja myöten ovat iskeneet kyntensä sisustamisen kasvaneeseen suosioon.

– Myynnin vertailulukujen eteen on vedetty miinusmerkkiä parin viimeisen vuoden aikana. Kovan kilpailun ohella myyntiä heikensi taloudellinen taantuma, Ahlroos myöntää, mutta sanoo tämän vuoden alkaneen valoisammissa merkeissä.

KODIN YKKÖSEN tuloa Lappeenrantaan eivät ratkaisseet rajan läheisyys ja sen yli tulevat venäläiset asiakasvirrat.

– Toki niillä oli myönteinen vaikutus, onhan Lappeenrannan Anttilan liikevaihdosta noin kymmenen prosenttia tax free -myyntiä. Suurempi merkitys sijoittumiselle oli kuitenkin se, ettei meitä vastaavaa toimijaa ole tällä alueella.

Ahlroos nappasi karttaharppinsa ympyrän sisään Suomen puolelta noin 120?000 asukasta. Siitä joukosta tavaratalo aikoo houkutella asiakaskuntansa Lappeenrantaan.

– Muihin tavaratalojemme alueisiin verrattuna täällä on väestöä hieman vähemmän, mutta jos onnistumme tavoitteissamme hyvin, harkitsemme Kodin Ykkösten viemistä myös muille pienemmille paikkakunnille.

ALUEJOHTAJA Timo Heikkilän mukaan Kesko on nyt lähes koko kauppa-arsenaalillaan Lappeenrannassa. Vain Budget Sport puuttuu joukosta.

Heikkilä vakuuttaa Anttilan tavaratalon säilyvän keskustassa, vaikka tuotevalikoima on osittain sama kuin Kodin Ykkösessä.

– Tavaratalot toimivat eri konsepteilla. Anttila on enemmän muotipainotteinen ja sillä on oma asiakaskuntansa.

Heikkilä uskoo Venäjän vaikutuksen kasvavan K-ryhmän kaupankäynnissä Lappeenrannassa.

– Etelä-Karjalan alueelle syntyy muun muassa Holiday Club Saimaan kautta myös ostosmatkailua lisäävää aktiviteettia Pietarin alueelta.

TAVARATALOJOHTAJA Susanna Kuivanen oli tyytyväinen avajaisten aattona.

– Henkilökunta tuli koulutukseen vasta huhtikuun alussa, ja yli 30?000:n eri tuotenimikkeen tavarataloa on laitettu myyntikuntoon viimeiset neljä viikkoa. Nyt olemme valmiina palvelemaan asiakkaita.

Kuivasen mukaan henkilökunnan keski-ikä on 29 vuotta ja kymmenellä myyjällä on venäjänkielen taito.

Kodin Ykkönen

Yhdeksän tavarataloa Vantaalla, Espoossa, Turussa, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa.

Kodin Ykköset ovat osa Kesko-konsernia ja kuuluvat Anttila Oy:öön.

Lappeenrannan Kodin Ykkösen kokonaispinta-ala kahdessa kerroksessa on noin 6?800 neliömetriä. Tavaratalolla on yli 50 vakinaista työntekijää.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki