Koulutyö saattaa jatkua Alakylässä ja Korkea-ahossa

Lautakunta päättää kouluverkko-uudistuksesta kahden viikon kuluttua. Keskustan Ari Torniainen: Yli 25 oppilaan koulujen lakkauttaminen kuuluu valtuuston ratkaisuvaltaan.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunta päättää kaupungin koulujärjestelyistä kahden viikon kuluttua.

Virkamiesjohto jättää esityksensä lautakunnalle viimeistään ensi maanantaina. Lautakunnan puheenjohtajan Jukka Kopran (kok.) mukaan virkamiesvalmistelussa on ratkaisu, jossa koulutyö jatkuisi Alakylässä kolmella ensimmäisellä luokalla.

– Tarvittaessa Alakylään rakennettaisiin uudet tilat. Pienimpien oppilaiden ei tarvitsisi lähteä pitemmälle koulumatkalle, eikä Kimpisen koulukampusta sulloa ihan täyteen oppilaita.

Alakylää koskevaa linjausta kannattaa myös kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

– Alimpien luokkien koulunkäynnin jatkaminen Alakylässä on mielestäni hyvä tavoite. Samalla hiljattain rakennettu päiväkoti voisi jatkaa toimintaansa, samoin esikoululaisten ryhmä. Ylimmät luokat ja musiikkiluokat siirtyisivät Kimpiseen.

Miettinen näkee toiminnan jatkamisella Alakylässä muitakin hyötyjä, kuten ruokalatoiminta ja liikuntasalin käyttö.

KORKEA-AHON koulun tulevaisuudesta kaupunginjohtaja on niukkasanaisempi.

– Pitää ensin katsoa vaihtoehdot ja kustannusvaikutukset, joita selvitetään.

Armilan koulun siirtymistä Kimpisen kampukselle Miettinen pitää hyvänä ratkaisuna.

– Samoin Rutolan koulun liittäminen rakennettavaan Lappeen kouluun on järkevää, kunhan Munterontien liikenneturvallisuus tulee kuntoon.

ODOTTAVALLA kannalla Korkea-ahon koulun osalta on myös Jukka Kopra. Hän toivoisi lähes 60 oppilaan koulun säilyvän kylällä.

– Olen pyytänyt virkamiehiltä selvitystä, millä eväillä koulun säilyttäminen olisi mahdollista. Kuntoraportit ja työsuojeluviranomaisten lausunnot sisäilmaongelmista ovat sen verran karua luettavaa, että vastuut terveysriskeistä saattavat laueta, jos mitään ei tehdä.

Kopra haluaa korjauksista päätökset, ennen kuin lautakunta päättää koulun jatkamisesta Korkea-ahossa.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) pitäisi kiinni Korkea-ahon koulusta. Hänen mielestään ratkaisuvalta kuuluu valtuustolle.

– Kuntaliitossopimuksessa on valtuuston päätöksellä linjattu, ettei yli 25 oppilaan kyläkouluja lakkauteta. Se koskisi Korkia-ahoa, Rutolaa ja Kansolaa.

Torniaisen mielestä Korkea-ahon koulu on säilytettävä peruskorjauksella tai rakentamalla uutta Kasukkalan koulun tapaan.

– Korjaukseen on varattu 200 000 euron määräraha tämän vuoden budjetissa ja seuraavan vuoden taloussuunnitelmassa 250 000 euroa.

Kopra puolestaan lukee johtosääntöä Torniaisesta poikkeavalla tavalla.

– Kouluverkosta päättäminen on delegoitu yksiselitteisesti lautakunnalle.

– Ratkaisusta toki neuvotellaan vielä poliittisten ryhmien kesken.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki