Pankin katoaminen kismittää Taipalsaarella

Tietokoneeton eläkeläinen ja kiireinen yrittäjä valittelevat pankkimatkan pitenemistä. Sähköiseen asiointiin tottuneen nuoren aikuisen arkeen pankin lähdöllä ei ole vaikutusta.

Kaisa Juntunen

TAIPALSAARI. Taipalsaaren kirkonkylässä ei ole enää pankkia Etelä-Karjalan Osuuspankin lakkautettua siellä konttorinsa. Kylästä ei löydy myöskään pankki- tai laskunmaksuautomaattia.

— Taksit rikastuvat, kun käyttävät vanhuksia kaupungissa pankissa, arvelee Saimaanharjulla asuva Matti Vainikka.

Eläkkeellä oleva Vainikka ajelee omalla autolla Lappeenrannan keskustaan pankkiin.

— Kaupungissa saa jonottaa kolme varttia. Mutta en hanki tietokonetta sen takia, että voin maksaa laskuja. Saatan kyllä siirtyä Savitaipaleen konttoriin. Tiedän monia, jotka ovat vaihtaneet kokonaan pankkia, sanoo Vainikka.

TAIPALSAAREN vanhustentaloyhdistys ja kunnan vanhusneuvosto ovat kirjelmöineet pankkipalveluiden heikkenemisestä kunnanhallitukselle.

— Toivomme, että kunta voi vaikuttaa asiaan jotenkin. Tilanne on autottomille vanhuksille erittäin hankala, sanoo vanhusneuvoston jäsen Tapio Niemi.

Niemi on itse edistyksellinen. Hän hankki viime viikolla verkkopankkitunnukset.

— Olin tottunut maksamaan laskut automaatilla, mutta nyt ei ole enää sitäkään. On se vähän outoa näin ikämiehelle, kun pitää opetella kaiken maailman uusia asioita.

Niemi kulkee kuitenkin säännöllisesti pankkiasioilla Lappeenrannassa, sillä hän toimii sotaveteraanien yhdistyksen sihteerinä. Hän ei halua hoitaa yhdistyksen pankkiasioita maksupalveluna.

— Sitä ihmettelen kovasti, kun Lappeenrannan konttorissa ei ole vuoronumeroita. Siellä on pitkät jonot, mutta jos käyt istumaan, vuorosi menee.

KAMPAAMOYRITTÄJÄ Tuula Ruutiaiselle pankin siirtyminen kadun toiselta puolelta Lappeenrantaan tiesi käytännön hankaluuksia.

— Ei tästä niin vain lähdetä kaupunkiin hakemaan vaihtorahaa.

Ruutiainen hoitaa laskut verkkopankin kautta, mutta yrittäjällä on edelleen asiaa myös pankkikonttoriin muun muassa käsikassatilitysten vuoksi.

Hän toivoo, että Lappeenrannan konttori olisi yhtenä päivänä pidempään auki. Yrittäjän on mahdotonta ehtiä pankkiin arkena klo 10—16.30.

— Meillä ei ole Taipalsaarella enää yösäilöäkään.

Ruutiainen ennakoi, että kesälomien alettua veneilijät ja turistit kyselevät pankin ja automaatin perään.

SÄHKÖISEEN asiointiin tottuneen nuoren aikuisen elämään oman kylän pankin lopettamisella ei ole vaikutusta.

— Laina-asiat olivat siirtyneet Lappeenrantaan jo aiemmin, kertoo Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla työskentelevä Teemu Turunen-Saaresti.

Alle kouluikäisten lastensa vuoksi Turunen-Saaresti harmittelee pankin lähtöä.

— Lapset saattoivat viedä oman kirkonkylän pankkiin säästöpossunsa, jossa rahat laskettiin saman tien ja palaute oli välitöntä. Kaupungissa rahat laitetaan pussiin ja summa vaan ilmestyy joskus tilille. Se ei ole lapselle yhtä motivoivaa.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Kampaaja Tuula Ruutiainen ei tahdo ehtiä millään Lappeenrantaan pankkiin. Matti Vainikka harkitsee pankin vaihtoa.

Tapio Niemi hankki viime viikolla verkkopankkitunnukset laskujen maksamista varten.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen