Rautatieasema on paras paikka Putinin näkemiseen

Pysäköintiä rajoitetaan Lappeenrannan keskustassa. Autosaattueet katkovat liikennettä.

LAPPEENRANTA. Eteläkarjalaisilla on tänään torstaina mahdollisuus nähdä Venäjän pääministeri Vladimir Putin Lappeenrannan maaperällä. Se vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja tarkkaa näköä tai roppakaupalla onnea.

Putin lentää Lappeenrantaan alkuiltapäivästä. Lentoasemalla Putinin havaitseminen on vaikeaa tiukkojen turvatoimien takia.

Paras paikka merkkivieraan näkemiseen onkin Lappeenrannan rautatieasema, jonne hän suuntaa kaupunkiin saavuttuaan.

Putin tapaa rautatieasemalla Suomen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.), ja he saattavat yhdessä matkaan uuden nopean Helsingin ja Pietarin väliseen liikenteeseen tulevan Allegro-junan.

Juna poikkeaa tulevalta reitiltään pääministerien kunniaksi. Tavallisen liikennöinnin alettua se kääntyy Luumäeltä Vainikkalaan.

VALTIONEUVOSTON viestintäyksikön viestintäpäällikön Mikko Norroksen mukaan kansalaiset pääsevät seuraamaan rautatieaseman tilaisuutta, vaikkakin melko kaukaa. Juna-aseman edusta ja laituri on suljettu yleisöltä.

— Ihan lähelle ei pääse, mutta kadulta pystyy katsomaan, mitä tapahtuu, Norros kuvaa tilannetta.

Kello 13.30 pääministerit vierailevat EU-Venäjä-innovaatiofoorumissa, jossa heillä on puheenvuorot.

Alun perin miesten piti kävellä Lappeenrannan keskustan poikki Raatihuoneelle. Keskuspuistoon oli jo varattu orkesterikin soittamaan pääministereille marssimusiikkia. Kävely kuitenkin peruttiin viime metreillä ja siirtyminen tehdään autosaattueessa.

Myöhemmin iltapäivällä pääministerit palaavat kaupungintalolle allekirjoittamaan Saimaan kanavan vuokrasopimuksen. Ilta on varattu herrojen yksityiselle ohjelmalle.

PUTININ vierailu rajoittaa liikennettä Lappeenrannassa torstaina. Liikenne pysäytetään pääministerien autosaattueiden edestä. Etelä-Karjalan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Tuomo Välimaan mukaan liikkumisrajoitukset ovat kuitenkin lyhytaikaisia. Autosaattueissa on hälytysajoneuvot ja Välimaa neuvoo autoilijoita tarkkailemaan poliisien merkkejä kohtaamistilanteissa.

Muutamassa korttelissa Raatihuoneen lähistöllä on tuntien mittaisia liikkumisrajoituksia. Välimaan mukaan poliisi huolehtii siitä, että korttelien asukkaat pääsevät liikkumaan koteihinsa.

Pysäköintiä rajoitetaan keskustassa liikkumista enemmän. Pysäköintikieltoja on etenkin kaupungintalon ja Raatihuoneen läheisyydessä, mutta myös muualla ydinkeskustassa. Välimaa pyytää ihmisiltä tarkkaavaisuutta niiden huomioimisessa. Väärin pysäköity auto hinataan nopeasti pois.

Varmin tapa selvitä Putinin vierailupäivästä kunnialla on jättää auto kotiin tai pysäköidä se kauemmas ydinkeskustasta.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen