Rautjärven matkailuyrittäjät karsastavat osuuskuntamuotoa

Matkailuyrittäjät uskovat vakaasti yhteistyöhön. Linja-autoyrittäjä toivoo yrittäjiltä Rautjärven matkailuun kokonaispakettia.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Rautjärven matkailuyrittäjät haluavat verkostoitua. Kymmenkunta yrittäjää miettii vielä yhteenliittymän muotoa.

– Yrittäjät haluavat puhaltaa yhteen hiileen. He haluavat, että paikkakunta näkyy matkailussa myös isompana kokonaisuutena, sanoo projektipäällikkö Tuula Röysky-Terävä Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä.

Kehyn kautta tehdyssä lyhyessä projektissa haalittiin kunnan matkailuyrittäjiä yhteen, jotta voitaisiin muodostaa matkailuosuuskunta verkostoitumista ja markkinointia varten. Röysky-Terävän mukaan osuuskuntaideaa kuitenkin vieroksuttiin, vaikka töitä halutaankin tehdä yhdessä.

– Osuuskuntaa ei ehkä tunneta ja se herättää negatiivisia tunteita. Nyt on sitten mietitty yhteistä yhdistystä tai yritystä.

RAUTJÄRVELLÄ on vähän matkailuyrittäjät ja he ovat tottuneet puurtamaan yksin.

Projektissa mukana oleva linja-autoyrittäjä Ossi Huikko näkee, että Rautjärveltä puuttuu kokonaispaketti, jota voisi tarjota isoille matkailijaryhmille.

– Siinä olisi tarjolla nähtävyydet ja majoituspalvelut sekä nopealla varoituksella toimivat ruokailupaikat. Sellaista ei ole tehdaspaikkakunnalla tehty, kun piipunjuurella ollaan oltu töissä.

Huikko on työssään todennut, että ihmiset kyllä kyselevät mitä Rautjärvellä on nähtävää.

– Kyllä meiltäkin löytyy samantasoista nähtävää kuin muualla.

Huikko toivookin kunnan matkailuyrittäjien yhteenliittymältä myös parannusta kunnan matkailun markkinointiin, vaikka hän itse vie matkailijoita muualle.

YRITTÄJIEN tulevassa verkostossa on mukana sekä aloittelevia että pitkään toimineita yrittäjiä, mikä voi aiheuttaa päänvaivaa.

– Se aiheuttaa pitempään toimineilla yrittäjillä turhautumista, kun jumiudutaan alkuhommiin. Tuotteita pitää saada valmiiksi ja niitä pitää hinnoitella, sanoo Röysky-Terävä.

Vaikka Rautjärven matkailuyrittäjille suunnattu projekti loppuukin kohta, kehitystyö jatkuu muissa Imatran seudun yhteisissä projekteissa.

– Tulevaisuutta ei pidä nähdä Rautjärven vaan koko Imatran seudun matkailun kannalta.

Matkailualan osuuskunta -projekti syntyi viime vuonna Simpeleen matkailuvalmiuksien kehittämishankkeessa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen