Rautjärven seurakunnan talouden alamäki jatkuu

Tuomiokapituli kutsuu Imatran rovastikunnan miettimään yhteistyötä ja Rautjärven seurakunnan auttamista.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Rautjärven seurakunnan talousahdinko jatkuu.

Ensimmäisellä vuosikolmanneksella verotuloja on kertynyt 320 029 euroa, mikä on noin 13 000 euroa viime vuotta vähemmän.

– Verotulot ovat menneet alkuvuodesta vähän alakanttiin. Ainoa valopilkku tässä on toimintakulujen saaminen kuriin, mutta vuosikatteen pieneneminen on huono juttu, sanoo seurakunnan talouspäällikkö Jouko Pokkinen.

Pokkisen mukaan loppuvuoden verotuloja ja kuluja on vielä vaikea ennakoida.

SEURAKUNNAN alkuvuoden tuloksessa eivät vielä näy henkilöstön tämän vuoden lomautuksista aiheutuvat säästöt, mutta niidenkin lopullista vaikutusta on vaikea arvioida.

Pokkisen mukaan nyt yritetään katsoa menojen perään. Uusia toiminnan säästökohteita tai myyntejä tapetilla ei ole.

– Aina säästökohteista kuitenkin keskustellaan.

Tehdyistä säästöistä seurakuntalaisia on keskusteluttanut eniten seurakunnan ilmoitusten jättäminen pois paikallislehti Parikkalan-Rautjärven Sanomista ja niiden keskittäminen Uutisvuokseen. Päätökseen ei ole tulossa muutosta.

Talousahdinko on kohdistunut erityisen voimakkaasti juuri Rautjärveen, ja se on ainoa Mikkelin hiippakunnan seurakunta, joka lomauttaa henkilöstöään.

Tuloja on pienentänyt muun muassa seurakuntalaisten väheneminen, ikärakenteen vinoutuminen ja työttömyys. Menoissa suurin erä muodostuu palkkatuloista.

– Tällä vähällä väkimäärällä on yritetty selvitä jo pitkään. Jos vielä vähennetään, se näkyisi toiminnassa. Voitaisiinko sitten ajatella päiväkerhojen tai jonkun muun toiminnan lopettamista, pohtii kirkkoherra Kari Luumi mahdollisia säästökohteita.

Helpotusta seurakunnan tilanteeseen on haettu yhteistyöstä Imatran rovastikunnasta eli Parikkalan, Ruokolahden ja Imatran seurakuntien kanssa, mutta neuvottelut ovat aina keskeytyneet. Niin tänäkin keväänä.

EILEN Rautjärvellä vieraillut hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen lupasi edistää Rautjärven seurakunnan avustusanomuksia.

Häkkinen haluaa vielä etsiä ratkaisuja naapuriseurakuntien yhteistyöstäkin.

– Tuomiokapituli kutsuu rovastikunnan uudestaan koolle miettimään asiaa. Me kannamme huolta Rautjärven tilanteesta ja haluamme olla aktiivisia.

Lääninrovasti Erkki Lemetyisen mukaan Rautjärven tilanne on rovastikunnassa edelleen yhteinen huoli, vaikka neuvottelut keskeytyivätkin.

– Viisasten kiveä ei taida olla kellään.

Kari Luumin mukaan taloustilannekeskustelujen taustalla on jopa mietitty, voisiko rovastikunta olla yksi seurakunta. Sellaisessa pärjäisi pienikin alue.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen (vas.) kävi eilen seurakuntavierailulla Rautjärvellä. Häkkinen kävi keskusteluja seurakunnan huonosta taloustilanteesta kirkkoherra Kari Luumin kanssa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen