Rullatehtaasta polttoainebisnekseen

UPM suunnittelee Kaukaalle biopolttoaineiden tutkimus-, koulutus- ja tuotantolaitosta. Investointipäätös tulee aikaisintaan ensi vuonna.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. UPM suunnittelee Kaukaan tehdasalueelle biopolttoaineiden valmistusta.

Alkuvaiheessa biopolttoainelaitos tulisi tutkimus- ja koulutuskäyttöön, mutta voisi laajentuessaan tuottaa jopa 200 000 tonnia biopolttoaineita vuodessa.

Jos suunnitelma toteutuu, Kaukaan metsäintegraatiossa on kuljettu pitkä tie lankarullien valmistuksesta polttoainebisnekseen.

Biopolttoaineet ovat meille iso mahdollisuus, perustelee UPM:n toimialajohtaja Petri Kukkonen yhtiön suunnitelmia Kaukaan varalle.

– Me emme ole öljynjalostaja. Aiomme sellaiseksi kuitenkin tulla, ja tarvitsemme siihen koelaitoksen. Jos ryhdymme tulevaisuudessa tekemään nestemäisestä syötteestä biopolttoaineita, koelaitosta tarvitaan tulevan käyttöhenkilökunnan koulutuksessa.

UPM AIKOO laatia ympäristövaikutusten arvioinnin varmuuden vuoksi heti isommalle noin 200 000 tonnin vuosituotannolle.

– Voi olla, että jonain päivänä sellainen rakennetaan Kaukaalle.

Kukkonen pitää biopolttoaineita liiketoimintana kiinnostavina, ja siksi yhtiö on asiassa liikkeellä.

Biopolttoaineissa on isoja kasvunäkymiä varsinkin nyt, kun kritiikki syötävien kasvien käytöstä polttoainetuotannossa on kasvanut.

– Sellaiset raaka-aine ja polttoaineen tuotantoratkaisut, jotka eivät koske ruokaketjua ja joissa on hyvä hiilidioksiditase, nousevat entistä isompaan rooliin, kun mietitään uusia direktiivejä ja velvoitteita.

BIOPOHJAISET polttoaineet, esimerkiksi biodiesel, vastaavat laadultaan ja teholtaan nykyisiä fossiilisia polttoaineita.

Kukkonen näkee tuotteille monia muitakin etuja.

– Biopolttoaineilla ei ole rajoituksia sekoitussuhteissa. Esimerkiksi metyyliestereissä se on seitsemän prosenttia. Myöskään 10-prosenttisen etanolin käyttö ei sovellu lainkaan kolmannekseen nykyisestä autokannasta.

Kaukaalle suunnitellun laitoksen päätuotteina olisivat toisen sukupolven biodiesel, biobensiini, kerosiini ja nafta.

Raaka-aineina käytettäisiin nestemäisiä bioperäisiä orgaanisia yhdisteitä kuten rasvoja, öljyjä ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.

– Otamme raaka-aineet joko itseltämme tai markkinoilta. Jos se on vaikka mustalipeää, saamme sen omasta laitoksesta. Vaihtoehtoja on lukuisia, ja vielä on liian aikaista sanoa, mikä on raaka-aine, Kukkonen kertoo.

KUKKONEN arvioi yva-prosessin valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

– Investointipäätös voisi tulla ensi vuoden alussa, jos kaikki menee hyvin. Rakentaminen olisi teknisesti ja lupien puolesta periaatteessa mahdollista ensi vuonna.

Investoinnin arvon hän haarukoi muutamaan kymmeneen miljoonaan euroon.

Tutkimus- ja koulutuslaitoksena lisätyöpaikkoja tulisi parikymmentä. Laajentuessaan laitos työllistäisi 50-60 henkilöä.

Biopolttoainelaitos vireille

UPM on toimittanut Kaukaan biopolttoainelaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle. Arviointiohjelman ja lausuntojen perusteella UPM laatii ympäristövaikutusten arviointiselostuksen. YVA-menettely saataneen päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Biopolttoainelaitoksen rakentamisesta ei ole tehty investointipäätöstä. Laitoksen rakentaminen edellyttää ympäristövaikutusten arvioinnin lisäksi ympäristö-, rakennus- ja kemikaalilupaa.

UPM tutkii useita toisen sukupolven biopolttoaineratkaisuja. Nyt käynnistetyn yva-menettelyn lisäksi UPM on aiemmin toteuttanut biojalostamon ympäristövaikutusten arvioinnin Kuusankoskella ja Raumalla. Arviointi on käynnissä myös Ranskan Strasbourgissa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki