Ulkoilualueen kohtalo huolettaa Tyysterniemen asukkaita

Niemen luonnontilainen kärki on suosittu virkistysalue. Kaupunki pohtii alueen kaavoittamista pientaloille.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Tyysterniemen alueen asukkaat ovat huolissaan virkistysalueensa tulevaisuudesta. Kaupunki valmistelee kaavamuutosta, joka mahdollistaisi niemen kärjen rakentamisen asuinkäyttöön.

Luonnontilaisesta niemestä on komeat maisemat Saimaalle, ja alue on ollut suosittua ulkoilumaastoa. Niemeä kiertää lenkkipolku, joka on osa Skinnarilasta Pappilanlahdelle kulkevaa rantaraittia.

Kaava-asia on pyörinyt virkamiesten laatikostoissa jo vuosia etenemättä mitenkään. Nyt kaavaa on kuitenkin alettu valmistella, ja se on kirjattu tämän vuoden kaavoitusohjelmaan.

Pari vuotta vanhaa kaavaluonnosta esiteltiin tekniselle lautakunnalle huhtikuussa.

Lappeenrannan kaavoituspäällikkö Heikki Puranen kävi kertomassa kaavoituskuvioista kaupunginosayhdistys Voisalmensaarelaiset ry:n tilaisuudessa torstaina. Kuulijoita paikalla oli noin 30.

Purasen mukaan Tyysterniemeä kiertävä ulkoilupolku säilytetään. Pientaloista koostuva asuinalue kaavoitetaan niemen keskellä kohoavalle mäelle.

Puranen perusteli tarvetta kaavamuutokseen kaupungin ilmasto-ohjelmalla ja kaupunkirakenteen tiivistämisellä.

– Pitäisi löytää kohtuuhintaisia ja kunnallistekniikkaan helposti liitettävissä olevia alueita.

Tyysterniemessä asuvan Markku Oran mielestä niemen kärki ei rakentamisen jälkeen enää palvele ulkoilualueena, vaikka rantaa myötäilevä polku säästettäisiin.

Oran mukaan tutkimukset osoittavat, että metsäinen luonto on ihmisten viihtyvyyden kannalta jopa tärkeämpää kuin puistomainen ympäristö.

– Onko järkeä uhrata kaupungin viimeinen luonnontilainen niemi? Sen jälkeen ihmiset lähtevät autolla muualle ulkoilemaan.

Asukkaiden mukaan ilmasto-ohjelman tavoitteet toteutuvat Tyysterniemen osalta jo hyvin. Alueelle on suunniteltu useita uusia asuinrakennuksia esimerkiksi Puukeskuksen ja entisen Tyysterniemen koulun alueelle.

Tilaisuudessa ihmeteltiin lisäksi, miten niemeen saadaan sovitettua ajotie. Tielle ajateltu kohta on jyrkkä, järvelle viettävä rinne.

Monista asukkaista on tuntunut, että kaavoituksen valmistelu on ollut salamyhkäistä.

Joukko Tyysterniemen asukkaita lähetti pari vuotta sitten tekniselle lautakunnalle kirjeen, jossa he tiedustelivat kaavoituksen tilannetta ja toivat esille oman mielipiteensä. Kirjeeseen ei koskaan vastattu.

Tänä talvena kirje lähetettiin uudelleen, mutta taaskaan se ei löytänyt tietään tekniselle lautakunnalle. Lopulta vastaus saatiin, kun viesti lähetettiin sähköpostitse kaikille lautakunnan jäsenille.

Markku Oja toivoi yleisötilaisuudessa, että kaupunkilaisten näkemykset otettaisiin huomioon jo kaavoituksen varhaisessa vaiheessa.

– Provosoidusti sanottuna vaikuttaa siltä, että asiat halutaan viedä mahdollisimman pitkälle niin, että ihmiset saavat tietää asiasta mahdollisimman vähän.

Purasen mukaan Tyysterniemen varsinainen kaavoitus käynnistetään aikaisintaan syksyllä.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Tyysterniemen rantaa myötäilee suosittu ulkoilupolku.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm