Aalto takoo Estradista taidesampoa

Uusi rehtori Ritva Aalto uskoo taiteen perusopetusta antavan taidekoulun pääsevän lähivuosina nykyistä parempiin tiloihin. ”Kaupunki on luvannut auttaa”.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalainen Taidekoulu Estradi tähyilee uusia tiloja. Elokuun alussa aloittava rehtori Ritva Aalto uskoo kaupungin auttavan taiteen perusopetusta antavaa Estradia tilakysymyksessä.

– Musiikkiopisto, Tanssiopisto ja Kuvataidekoulu ovat jo tilansa saaneet kaupungilta, ainoastaan Estradi toimii edelleen yksityisiltä vuokraamissaan tiloissa.

Sirkus Tuikku, Nuorisoteatteri ja Bändikoulu kyllä pystyvät toimimaan Prisman takana entisessä painotalossa. Muun muassa äänierityksessä ja ilmastoinnissa on kuitenkin paljon toivomisen varaa.

– Tätä ei ole tehty taidekouluksi. Haluaisimme nykyistä taloudellisemman ja toimivamman ratkaisun.

– Uskomme, että kaupunki suhtautuu hyvin vakavasti Estradin toiveeseen. Löytyisikö tässä koulurakennemylläkässä joku ratkaisu? Haluamme oman tilan, mikä ei estä samanaikaista yhteistyötä esimerkiksi perusopetuksen kanssa.

KASVATUS- JA opetustoimenjohtaja Tuija Willberg vahvistaa, että kaupunki on ”pitänyt työpöydällä tätä Estradin tilatarvetta”.

– Estradin tilatarpeet ja vuokranmaksukyky muun muassa ovat selvittämättä. Yritämme ottaa heidänkin tarpeensa huomioon. Toki muillakin taiteen perusopetuksen antajilla tie nykyisiin tiloihin on ollut aika pitkä.

Willberg selvittää, että saleja tyhjennee muun muassa Armilasta ja Alakylästä.

– Se ehkä mahdollistaisi muutakin käyttöä. Alakylästä musiikkiluokat lähtevät pois joka tapauksessa, mitä jää, on vielä auki. Armila tyhjenee, eikä vielä ole tiedossa, mitä Armilaan on tulossa ja jääkö sali käytettäväksi.

Ritva Aalto tuntee Estradin harrastajana, Estradin aikuisryhmän jäsenenä. Elokuussa Aallon sisäänajoon Estradiin osuu koulun kaikkien aikojen suurin produktio, Kalevala.

Ensi-ilta on Linnoituksen kesäteatterissa elokuun 18. päivä. Estradin Kalevala on Estradin näköinen: fantasiakertomukseen sisältyy elementtejä rapista heavyyn, nuorallakävelystä pyramideihin ja tulenlieskoihin.

Kalevalan rekvisiittaröykkiö lepää Estradin salin nurkassa. Aalto kaappaa syliinsä kimmeltävän Sammon.

– Tuokoon Sampo meille hyvää ja rikkautta, nimenomaan henkistä rikkautta.

Aalto näkee ilmassa hyviä merkkejä.

– Opetusministeriön työryhmä esittää perusopetukseen lisää taideaineita. Se osoittaa, että Suomessa uskotaan taiteisiin ihmisen kasvun tekijänä.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Aalto poimii Kalevalan rekvisiittaröykkiöstä kimmeltävän Sammon. ”Tästä on kuulemma vielä ilmat ihan pihalla”, nauraa Aalto.

Taidekoulu Estradi

Antaa taiteen perusopetusta

Lappeenrannan Leirissä Prisman takana

Sirkus Tuikku, Nuorisoteatteri ja Bändikoulu Yhteensä noin 550 oppilasta Keskimäärin 33 opettajaa Ritva Aalto, 57 Asuu Lappeenrannassa Lastentarhanopettaja, draamaopettaja, työyhteisökouluttaja Tehnyt vuosia muun muassa nukketeatteria Toimii Unicefin paikallistyhmän vetäjänä Oli 2000-luvun alkuvuosiin Lappeenrannan kaupunginvaltuutettuna (vas.)

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju