Aution talon hiljaiset ihmiset

Onko niillä jotain asiaa? Mitä ne vaativat? Kaisu Häkkänen toi autioon taloon elämää valokuvainstallaatiolla.

Anne Kotiharju

IMATRA. Moni kulkee talon ohi huomaamatta mitään sen erityisempää. Alitajunta rekisteröi kuitenkin, että kaikki ei ole ihan kohdallaan. On katsottava uudelleen. Ja siinä katsovat takaisin, ihmiset aution talon ikkunoissa. Hiljaisina, kuin viestintuojina jostain mustavalkoisesta muinaisuudesta.

Kuvataiteilija Kaisu Häkkäsen valokuvainstallaatio Imatran Tainionkoskentie 36:n autiotalossa vaikuttaa salakavalasti. Teos piileksii puiden ja lupiinipöheikön takana, ei todellakaan tyrkytä itseään. Mutta sen voima on suuri.

– Nämä ihmiset katsovat ulos ja menneisyydestä nykypäivään. Teoksen viehättävä piirre on juuri siinä, että teoksen huomaa sattumalta, eikä se tule silmille, sanoo Häkkänen.

Taloon ei pääse sisälle. Teosta katsotaan ulkoa. Iltojen hämärtyessä sisältä tuleva valo tuo kuvat esille. Teos muuttuu valovaihtelujen mukaan.

Teos koostuu Aulis Eskelisen ilmeisesti noin 40-luvulla ottamista kuvista, kehyksenä toimivasta autiotalosta sekä kuvien esillepanosta.

– Tyhjä talo on myös teosmateriaalia.

Kuvat ovat peräisin filminegatiiveista, jotka Häkkänen löysi joensuulaisesta autiotalosta kirjoituspöydän laatikosta.

– Sain selville, että kuvat on ottanut Aulis Eskelinen, joka on kuollut 60-luvulla. Talo oli ollut tyhjillään yli 40 vuotta.

Häkkänen jäljitti Eskelisen sukua. Häkkänen sai luvan ottaa negatiivit. Talo purettiin.

Sukulaiset eivät tienneet yksin asuneen Eskelisen valokuvausharrastuksesta, joka oli ollut ilmeisen aktiivista. Kamera-lehtiäkin löytyi.

Tyypillisimmillään kuvat olivat ryhmäposeerauksia maatalon tai polkupyörän edessä, mutta oli jokunen maisema-, talo- ja koiraotoskin sekä kuvia rintamalta.

– Tykkään etenkin näistä intiimeistä henkilökuvista ihan hirveästi. Näillä kuvilla oli oikeus päästä julkisuuteen.

Häkkänen sovitteli ensin kuvia Lappeenrannan Kimpisenkadun purettavaan taloon, mutta sen ikkunat olivat rikki. Sopiva Evälahti Oy:n omistama talo löytyi.

Häkkänen muutti hiljattain Imatralle Joensuun läheltä. Hän on valmistunut vuonna 2000 hollantilaisesta taidekoulu Academie Minervasta.

Valokuvainstallaatio, Tainionkoskentie 36, Imatra, esillä elokuun loppuun.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Autiotalo – jossa on jotain kummallista – lymyää vilkkaan Tainionkoskentien varrella.

Kaisu Häkkästä viehättivät erityisesti vanhat intiimit henkilökuvat.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju