Kulttuurin moniosaaja haluaisi tehdä enemmän taidetta

Taiteen tohtori Outi Turpeinen yhdistää historian nykytaiteeseen.

Luumäellä asuva taiteen tohtori Outi Turpeinen on taiteilija, muotoilija ja kulttuurin moniosaaja. Hän työstää pääosin installaatio- ja lasitaidetta, mutta myös opettaa ja tutkii.

– Osaan organisoida hyvin ajankäytön. Muuten ei varmaan voisi olla näin montaa rautaa tulessa, Turpeinen kiteyttää.

Turpeisella todellakin on sormensa monessa mukana. Eri projekteja yhdistää usein kulttuurihistorian ja nykytaiteen vuorovaikutus, jota Turpeinen tutki myös väitöskirjassaan.

– Minua kiinnostaa erityisesti se, miten historiaa voidaan päivittää ja tuoda nykyisyyteen visuaalisesti kiinnostavalla tavalla. Historia ja museot ovat minulle aarrearkku, josta voi ammentaa uusia asioita.

Turpeinen sanoo olevansa ensisijaisesti taiteilija ja muotoilija. Hän on tehnyt taidetta parikymmentä vuotta. Viime aikoina Turpeinen on kehitellyt seri-tekniikan siirtämistä lasille. Tekniikassa manipuloitu valokuva painetaan ja sulatetaan lasille.

– Tekniikan kautta kiinnostuin kaksiulotteisesta ajattelusta ja tarinoiden kertomisesta kuvien kautta.

Turpeinen on käyttänyt lasitaiteessaan paljon vanhanajan potrettikuvia, jolloin historia yhdistyy nykyisyyteen.

Hän puhuu myös ekologisen elämäntavan puolesta ja käyttää taiteessaan esimerkiksi kierrätyslasia.

-Kuvataiteeseen ja muotoiluun kuuluu se, että pitää aina kokeilla jotain uutta ja löytää uusia ratkaisuja. Olen hyvin kokeilunhaluinen tyyppi.

Turpeinen haluaisi tehdä enemmän taidetta.

– Mutta ei sillä taiteella elä. Sen vuoksi teenkin paljon freelance-keikkaa, mutta syksyllä aion keskittyä enemmän omaan taiteeseen.

Vaikka Turpeinen tekee paljon muutakin kuin taidetta, hänen näyttelyitään on ollut esillä kotimaisissa taidemuseoissa ja ulkomailla. Heinäkuussa Turpeisen teoksia voi nähdä Suomen Lasimuseossa Riihimäellä, Kouvolan Sippolassa ja Johan S. -taidegalleriassa Helsingissä.

Turpeinen on kulttuurin moniosaaja. Hän on toiminut muun muassa kuvatoimittajana WSOY:n Suomalainen muotoilu -kirjasarjassa. Teoksen pohjalta on tulossa luentosarja Lappeenrantaan syksyllä.

– Teen myös näyttelysuunnittelua, mistä voi pitää esimerkkinä Etelä-Karjalan museon Prinsessa Dagmaria. Tein näyttelysuunnittelun tiiviissä yhteistyössä intendentti Satu Eiskosen kanssa.

Turpeinen nauttii työpajatyöskentelystä. Kouvolassa aukesi viime viikon keskiviikkona ARS Sippola -ympäristötaidetapahtuma. Tapahtumaa varten Turpeinen toteutti Sippolan hovissa toimivan valtion koulukodin oppilaiden kanssa työpajan.

Työpajan teos toteutettiin kierrätyslaseilla kaivertaen ja maalaten.

– Omat lasityöni ovat vuoropuhelussa nuorten kommenttien ja tarinoiden kanssa. Ideoin, organisoin ja työskentelen mielelläni muiden kanssa. Se on tosi mieluisaa, eikä minulla ole mitään tarvetta olla tähtiartisti Historia ja nykyisyys yhdistyvät myös taidekoulu Estradin Kalevala-näytelmässä, jonka lavastajana Turpeinen toimii.

Kuvateksti

Heli Blåfield

Outi Turpeinen siirsi lasille omakuvansa. Hän on viimeisimmäksi viehättynyt lasin ja metallin yhteiselämästä.

Outi Turpeinen

Valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasisuunnittelun osastolta vuonna 1998.

Teki väitöskirjan vuonna 2005 aiheesta: Merkityksellinen museoesine. Kriittinen visuaalisuus kulttuurihistoriallisessa museossa.

Opettaa sivutoimisesti Taideteollisessa korkeakoulussa.

Teki muun muassa julkisen taideteoksen Luumäen Kangasvarren koululaisten kanssa vuonna 2010.

Verkkosivut löytyvät osoitteesta: www.koodia4.fi.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto