Lappeenranta päättää jäte-vesiensä purkupaikasta syksyllä

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan paras ratkaisu jätevesien puhdistamiseksi olisi maakunnallinen vaihtoehto.

Jaana Oksanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki pohtii edelleen ratkaisua jätevesiongelmaansa. Rakkolanjokeen vesiä ei voi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan laskea enää jatkossa.

Päätöksestä on tehty valitus Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). KHO:n ratkaisua odotellessa kaupunki pähkäilee, mikä olisi nykyiselle laskupaikalle käyttökelpoinen vaihtoehto.

-Samanaikaisesti käsittelyssä on eri puhdistamovaihtoehdot. Nyt on tärkeintä saada ratkaistua, mikä toimii purkuvesistönä jatkossa. Sen jälkeen pystymme suunnittelemaan enemmän asioita, painottaa Lappeenrannan Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Niinimäki.

Rakkolanjoki on suunnitelmissa edelleen kaupungin ensisijainen jätevesien purkupaikka. Toissijaisia vaihtoehtoja ovat Niinimäen mukaan Pien-Saimaa ja Vuoksi.

Jätevesien laskemista Pien-Saimaaseen halutaan kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan kuitenkin välttää viimeiseen asti.

-Se on syy siihen, miksi kaupunki on valittanut Vaasan hallinto-oikeuden tekemästä päätöksestä, Miettinen kertoo.

Pien-Saimaan vaihtoehtona selvityksissä on Hyväristönmäkeen rakennettava uusi puhdistamo. Se olisi Miettisen mukaan erittäin kallis ja vain Lappeenrantaa hyödyttävä ratkaisu. Siksi selvityksiä tehdään myös maakunnallisen puhdistamon mahdollisuuksista.

-Se on vaihtoehdoista mielestäni paras. Toivon, että missään tapauksessa jätevesiä ei laskettaisi Pien-Saimaaseen ja että jätevesiratkaisu olisi pysyvä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukainen, Miettinen toteaa.

Alueen yhteisestä puhdistamosta vedet laskettaisiin mahdollisesti Vuokseen. Yhteisen puhdistamon toteutus jäisi Lappeenrannan vastuulle. Miettisen mukaan Lappeenranta voisi rakennuttaa ensin oman laitoksen, joka myöhemmin palvelisi koko maakuntaa.

-Joka tapauksessa nykyinen Toikansuon puhdistamo jatkaisi toimintaansa hyvinkin pitkän ajan. Kysymys on nyt vain siitä, mikä olisi purkupaikka, Miettinen huomauttaa.

Kaupunginvaltuuston on tarkoitus käsitellä asiaa elokuussa. Viimeistään syyskuun lopussa valtuusto ratkaisee, mihin jätevedet jatkossa lasketaan.

KHO:n päätös Rakkolanjokea koskevasta valituksesta saadaan todennäköisesti vasta kuukausien kuluttua.

-Olemme siinä vaiheessa syksyllä, että jos korkein hallinto-oikeus hylkää valituksemme, emme ole enää nollatilanteessa, Miettinen sanoo.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Rakkolanjokeen Vaasan hallinto-oikeuden mukaan Lappeenrannan jätevesiä ei voida enää laskea. Kaupunki on valittanut päätöksestä.

Kirjoittaja:
Jaana Oksanen