Maakuntajohtaja ei huolestu Kuutostie-urakoiden jatkosta

Timo Puttosen mielestä Taavetin ja Lappeenrannan välisen tieyhteyden korjaaminen on ajanut valtakunnallisesti monien muiden tiehankkeiden edelle.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Timo Puttonen suhtautuu varsin rauhallisesti liikenneministerin heittoon uusien tiehankkeiden lykkäämisestä. Hän uskoo, että Kuutostien kunnostaminen Taavetin ja Lappeenrannan välillä lähtee liikkeelle kuten Etelä-Karjalassa on toivottu.

Pelot Kuutostien jatkohankkeen siirtymisestä hamaan tulevaisuuteen lähtivät liikkeelle liikenneministeri Anu Vehviläisen haastattelusta, jossa tämä sanoi, että uusia hankkeita pitäisi vähentää ja siirtää rahaa perustienpitoon.

– Luumäellä on ollut hermostumista tästä, mutta on vielä aiheetonta hermostua, rauhoittelee Puttonen.

– Olen suhteellisen turvallisella mielellä Kuutostien suhteen.

PUTTONEN sanoo näkemyksenään, että edellisen liikennepoliittisen selonteon hankkeissa on hirmuinen määrä sellaisia hankkeita, joiden ohi Taavetti-Lappeenranta on ajanut.

– Se on liikenteen osalta maakuntamme ykköshanke ja siitä on esittää valmis tiesuunnitelma. Kysymyksessä ei ole enää mikään yleissuunnitelma vaan sellainen suunnitelma, että katerpillarit vaan liikkeelle.

– Kun Lappeenrannan ja Imatran välinen osuus valmistuu, ei muuta kuin siirretään koneet kohti Taavettia.

JUHANNUKSEN alla kaksi vuotta sitten Jurvalan asukkaat järjestivät Kuutostiellä mielenosoituksen, ja saivat vauhditettua suunnittelua.

Suunnitelmien puolesta rakentaminen voisi alkaa vaikka ensi vuonna.

Maakuntajohtaja Puttonen on saanut elokuuksi kutsun liikenneministeriöön. Kuutostien jatkohanke nousee taas silloin esille.

– On aika vaikea nähdä sellaisia perusteita, millä hankkeemme jäisi listoilta pois.

– Kun lama hellittää, raskas liikenne tiellä lisääntyy taas voimakkaasti. Samat ongelmat tulevat esiin, jotka olivat silloin päällänsä, kun Jurvalassa oli mielenosoitus.

MUUAN TEKIJÄ Puttosta hieman mietityttää.

– Ainut, mistä osaan olla huolissani liittyy E18:n rakentamiseen Haminasta eteenpäin.

– Syntyykö siinä sellainen tilanne, että kysellään, miksi niin paljon rakennetaan Kaakkois-Suomessa. Se on suurempi huoli tässä.

Maakuntajohtaja ottaa kantaa myös Kuutostien jatkohankkeen arvioituihin kustannuksiin.

– 70 miljoonaa on tietysti paljon rahaa, mutta ei se tiehankkeelle paljon ole. Ei se ole kuin puolet Lappeenrannan ja Imatran välisten urakoiden kustannuksista.

KUVATEKSTI

Arkisto/Tuuli Truhponen

Kaksi vuotta sitten juhannuksena Jurvalan kylän asukkaat Luumäellä järjestivät traktorimarssin vauhdittaakseen Kuutostien parantamista. Mielenosoitus sai tuolloin vauhtia tiesuunnitelmiin, mutta myöhemmin hanke on ollut myös vastatuulessa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä