Savitaipaleen lukio kipusi Etelä-Karjalan parhaaksi

Aiempina vuosina Kimpisen lukio on pitänyt ykköspaikkaa lukiovertailuissa. Motivoitunut ikäluokka nosti Savitaipaleen lukion 23. sijalle koko maan lukioiden joukossa.

Hanna Kuusisto

SAVITAIPALEEN lukio nousi Etelä-Karjalan parhaimmaksi lukioksi MTV3:n tekemässä lukiovertailussa. Savitaipaleen lukio sai tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa 28,7 puoltoääntä ja on 23. sijalla koko maan lukioiden vertailussa.

Lukiovertailuja ovat tehneet myös Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Näissäkin vertailuissa Savitaipaleen lukio sijoittui maakunnan parhaimmaksi lukioksi.

— Meillä on ollut tiedossa koko lukion ajan, että kyseessä on erittäin hyvä ja motivoitunut ikäluokka. Tämä on hieno tulos, kehuu Savitaipaleen lukion rehtori Markku Tani.

Savitaipaleen lukio syrjäytti maakunnan ykkössijalta Kimpisen lukion Lappeenrannassa, joka on niittänyt menestystä vertailuissa jo useamman vuoden ajan.

SAVITAIPALEEN lukiosta valmistuu tänä keväänä 26 ylioppilasta. Heistä 12 kirjoitti yhteensä 22 laudaturia.

— Ja eximia-arvosanoja oli yli 40. Menestys jakautui aika laajalle, meillä on monipuolisesti lahjakasta porukkaa, Tani kertoo.

Tanin mukaan lukio menestyi erityisesti pitkässä matematiikassa. Aineen kirjoitti kahdeksan ylioppilasta, joista kolme sai laudaturin, kolme eximian ja kaksi magnan.

— Keskiarvona se on 9+. Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry muistaa lukiomme pitkän matematiikan opettajaa, Tarmo Brandtia, tunnustuspalkinnolla. Hän on tehnyt pitkään hienoa työtä matematiikan opetuksessa.

TANIN MUKAAN Savitaipaleen lukion menestys lukiovertailuissa on hieno asia.

— Se kertoo hyvästä opetuksesta ja pätevistä opettajista. Tulokset ovat hyviä, kun nuoret saavat opiskella kohtuullisen kokoisissa opetusryhmissä. Kaikki eivät olleet lähtötasoltaan ysin oppilaita.

Ikäluokkien pieneneminen on nostanut aikaisemmin uhkakuvia Savitaipaleen lukion lopettamisesta. Tani uskoo siihen, että jatkossakin peruskoulusta tulevat valitsevat oman paikkakuntansa lukion.

Oppilasvirtaa Savitaipaleen lukioon käy myös naapurikunnista.

— Menestys lukiovertailussa varmasti parantaa tilannetta ja vahvistaa mainetta siinä, että Savitaipaleen lukio pystyy antamaan hyvää opetusta, ja tulokset ovat hyviä.

MTV3:N lukiovertailu perustuu menestykseen yo-kirjoituksissa. Jokainen tutkintoon sisältyvä aine tuottaa pisteitä eli puoltoääniä. Vertailu koskee siis kaikkia tutkintoon kuuluvia aineita ja niiden pistemäärän yhteissummaa, ei ainoastaan neljää pakollista aineita.

Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti tarkastelivat keskiarvoa neljän pakollisen aineen pistemääristä. Tämän vuoksi vertailujen tulokset ovat erilaisia, ja lukioiden paremmuusjärjestys vaihtelee vertailusta riippuen.

Etelä-Karjala MTV3:n lukiovertailussa

Savitaipaleen lukio (28,7)

Parikkalan lukio (27,1)

Kimpisen lukio (26,1)

Lappeenrannan lyseon lukio (24,1)

Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukio (24,1)

Joutsenon lukio (23,0)

Imatran yhteislukio (22,0)

Taavetin lukio (21,7)

Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio (21,4)

Rautjärven lukio (21,2)

Lauritsalan lukio (18,8)

Suluissa lukion saamat puoltoäänet

Etelä-Karjala

Helsingin Sanomien lukiovertailussa

Savitaipaleen lukio (19,73)

Kimpisen lukio (19,25)

Lappeenrannan lyseon lukio (17,97)

Parikkalan lukio (17,94)

Joutsenon lukio (17,56)

Taavetin lukio (17,29)

Imatran yhteislukio (17,00)

Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukio (16,89)

Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio (16,28)

Lauritsalan lukio (15,13)

Suluissa lukion keskiarvo neljän pakollisen aineen pistemääristä

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto