Tetriniemen ruoppauksesta on jätetty tutkintapyyntö

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen mielestä Ihalanlahden ruoppauksen laillisuus on tutkittava. Tutkintaan kuluu koko kesä.

RUOKOLAHTI. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on jättänyt Kaakkois-Suomen syyttäjävirastolle tutkintapyynnön Tetriniemen Ihalanlahdella tehdystä ranta-alueen ruoppauksesta. Kihlakunnansyyttäjä Miia Marttila on pyytänyt poliisia käynnistämään asiassa esitutkinnan.

– Pyysimme selvitettäväksi, onko tehdyssä ranta-alueen ruoppauksessa ja ruoppausmassojen vesialueelle sijoittamisessa syyllistytty ympäristön turmelemiseen tai vesilain rikkomiseen, vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi sanoo.

Niittyniemen mukaan tutkintapyynnössä ei yksilöity sitä, kuka on mahdollisesti syyllistynyt. Niittyniemi ei muutenkaan halua ottaa kantaa syyllisyyskysymykseen. Asian selvittäminen kuuluu nyt poliisille.

– Sen voin sanoa, että jos toteutetun suuruista ruoppausta olisi haettu vain ilmoitusmenettelyllä, niin olisimme varmasti vaatineet ruoppaukselle vesilain mukaista lupaa ja käsittelyä, Niittyniemi kertoo.

KIINTEISTÖNOMISTAJA jätti viime vuonna silloiselle Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle ruoppausilmoituksen, jossa ruopattavan vesialueen suuruudeksi ilmoitettiin noin 900 neliömetriä, ruoppausmassojen määräksi arvioitiin 45 kuutiometriä. Ympäristökeskus katsoi, ettei tällaiselle toimenpiteelle ole estettä, eikä sille tarvita ympäristölupaviraston lupaa.

Tänä keväänä toteutetussa ruoppauksessa vesialuetta ruopattiin kuitenkin useiden tuhansien neliömetrien alueelta ja ruoppausmassoja levitettiin ja pengerrettiin ranta- ja osittain myös vesialueelle tuhansia kuutiometrejä.

– Nykyinen vesilaki on ruoppausten suhteen varsin väljä. Ruoppaaja ei välttämättä syyllisty rikokseen, vaikka jättäisi ruoppausilmoituksenkin tekemättä. Valmisteilla olevassa vesilain uudistuksessa määräysten rikkomiselle on huomattavasti suuremmat seuraamukset, Niittyniemi sanoo.

RIKOSKOMISARIO Jyrki Hänninen sanoo Tetriniemen ruoppausten tutkinnan olevan vielä alkutekijöissään. Hänninen uskoo tutkinnan vievän kuukausia.

– Selvitämme onko syyllistytty johonkin ja kuka on syyllistynyt. Jos on aihetta epäillä, ettei näin ole tapahtunut, voin tutkinnanjohtajana myös jättää asian tutkimatta. Muutenhan päätöksen syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä tekee tutkintamateriaalin perusteella syyttäjä, Hänninen sanoo.

Tetriniemen osakaskunta käsittelee Ihalanlahden ruoppausta ylimääräisessä kokouksessaan myöhemmin tässä kuussa. Asia oli esillä osakaskunnan sääntömääräisessä vuosikokouksessa toukokuun lopulla, mutta silloin asian eteenpäin viemisestä ei tehty päätöstä puoleen eikä toiseen.

Tenho Tiilikainen

Tetriniemessä Ihalanlahdella keväällä toteutettujen ruoppausten laillisuus tutkitaan.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen