Vanhan ajan kylpykuuri teki paluun

Osa hoidoista ei vanhene. Luonnonsavihoito, hieronta, morsiuskylpy ja sairasvoimistelu tehoavat edelleen Lappeenrannan kylpylän asiakkaisiin.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kylpylässä elvytettiin vanhoja perinteitä keskiviikkona pitämällä kylpykuurin avajaiset. Liikkeellä oli vanhan ajan kylpyläväkeä, kuten kylvettäjätär Fiina Tattinen ja masööri Mauritz Maxmontan.

Fiinan roolin takaa paljastuneen kylpylän vastaavan sairaanhoitajan Riitta Sepposen mukaan alkuperäinen kylpykuuri alkoi, kun paikka oli vielä kesäkylpylä. Kesän alussa avattu kuuri päättyi elokuussa kylvettäjättärien iltamiin Kasinolla.

Nyt perinteestä aiotaan taas tehdä jokavuotinen.

JOTKUT asiat ovat pysyneet samoina niistä ajoista. Ihmiset tulevat edelleen luonnonsavihoitoon, hierontaan, morsiuskylpyyn ja sairasvoimisteluun, jonka nimi on tosin ajan kuluessa vaihtunut fysioterapiaan.

Luonnonsavihoitoa annettiin kylpylässä ensimmäisen kerran vuonna 1885. Jo silloin ihmisen raajat ja selkä hierottiin kuumalla savella, minkä jälkeen hänet peiteltiin savella ja annettiin rentoutua puoli tuntia. Sepposen mukaan hoitoa käytetään lihasperäisiin ongelmiin.

– Sen verran olemme antaneet nykyajalle myöten, että savi on säkeissä jauheena, josta se sitten sotketaan valmiiksi.

Morsiuskylpyjä ottivat aiemmin nuoret neidot, jotka eivät vielä olleet sulhasta löytäneet. Nykyään kylpyihin tulevat morsiamet.

Hieroja Matti Häkämiehen mukaan hieronta on ensimmäinen lääketieteellinen hoito, eikä näytä vieläkään menettävän asemaansa, vaikka lääketiede on kehittynyt.

KYLPYKUURIN avajaisissa kastettiin vuodeksi eteenpäin kylpylän salaneuvos. Arvonimen sai kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Venäjällä arvonimi oli käytössä 1722-1917 osana Pietari Suuren käyttöön ottamaa järjestelmää, joka rinnasti hovin ja siviilihallinnon virkamiesten arvoasteikon sotilasarvoihin. Salaneuvos oli kolmanneksi ylin arvoaste, joka vastasi kenraaliluutnanttia ja vara-amiraalia Kylpylän oman rovastin Matti J. Kurosen mukaan salaneuvokselle uskottiin valtakunnan salaisuuksia.

Seppo Miettinen suhtautui uuteen arvoonsa iloisesti. Hän kertoi arvostavansa kylpylän pitkää perinnettä. Salaneuvoksena hän lupasi kantaa vastuunsa kaupungista ja kunnioittaa sen perinteitä.

– Salaisuuksia tosin mahdollisimman vähän, hän linjasi salaneuvoksen työtä hieman toiseen suuntaan.

Kuvateksti

Vesa Laitinen

Kylvettäjätär Fiina Tattinen eli vastaava sairaanhoitaja Riitta Sepponen auttoi pyyhkeen tuoreen salaneuvoksen Seppo Miettisen niskaan kylpykuurin avajaisissa.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen