Immolan varuskunnan ranta on vallattu yleiseen käyttöön

okamiehenoikeudet ja alueen erityisluonne ovat ristiriidassa keskenään. Kahden rantasaunan pihapiirien liikkumisrajoitukset vaativat alueen merkitsemistä valmisteilla olevaan asetukseen.

Hannu Ojala

IMATRA. Rajavartiolaitokselle kuuluva ranta-alue Immolan varuskunnassa on vallattu vapaalla kansalaistoiminnalla yleiseen käyttöön. Metsähallituksen vuokralaisena aluetta hallinnoiva raja on seurannut tilannetta voimattomana.

-Olemme kuin yksi rannan käyttäjä muiden joukossa, kuvaa muuttunutta tilannetta vartioston apulaiskomentaja Erkki Matilainen.

Vapaaksi muuttunut meno ei ole vartioston mieleen. Alueella on kaksi saunaa, jotka ovat lähes kokonaan vartioston edustuskäytössä. Kun vieraina on myös ulkomaisia korkeantason delegaatioita, rannan rauhoittaminen on Matilaisen mielestä viihtyvyyden lisäksi myös turvallisuuskysymys.

Erkki Matilainen sanoo vartioston harkitsevan alueelle liikkumisrajoituksia. Vanhat kiellot ovat pohjautuneet vain lääninhallituksen päätökseen.

Vartiosto ei toistaiseksi ole lähtenyt ottamaan kovaa linjaa oleskeluun rannalla. Syy on käytännöllinen. Kukaan ei tunnu tietävän varmasti, miten vapaan liikkumisen takaavat jokamiehenoikeudet ja alueen erityisluonne ovat ristiriidassa keskenään.

-Emme halua sana vastaan sana -riitatilanteita. Viranomaisella pitää olla kättä pidempää, jos ihmisiä ruvetaan hätistelemään pois alueelta.

Immolan varuskunta-alueen maapohjan omistaa Metsähallitus. Maankäyttöesimies Risto Kaassalmen mielestä jokamiehen oikeudet eivät päde alueella.

-Se on määritelty Metsähallituksen ja Rajavartiolaitoksen välisessä sopimuksessa. Alue on rajattu aidalla, ja tauluilla on kerrottu, että alue kuuluu Rajavartiolaitokselle.

Ulkopuolisten liikkuminen alueella edellyttää Kaassalmen mielestä etukäteen hankittua lupaa.

Liikkumiskielloista ja -rajoituksista on menneinä vuosikymmeninä päätetty lääninhallituksissa. Nyt rajoituksista on säädettävä asetuksella, mutta rajavartiolaitoksen osalta asetus on vasta valmisteltavana sisäministeriössä.

Asetus on käynyt ensimmäisellä lausuntokierroksella rajan hallintoyksiköissä, jotka ovat nimennet liikkumisrajoituksen piiriin tulevat alueet. Immolassa rantaa ei ole toistaiseksi otettu rajoitusalueeksi.

Varuskunta-alueelta kieltoalueiksi ovat tässä vaiheessa tulossa esikunnan alue, Raja- ja merivartiokoulun koulutuskeskus, Komentola eli vartioston johdon asuntoalue ja upseerikerho, jota käytetään vartioston edustustilana ja vierasmajoituksena. Lappeenrannassa kieltoalueeksi esitetään myös Nuijamaanjärven rannalta neuvottelumajaa.

Asetus ei ennätetä antaa tämän vuoden puolella.

Henkilökunnan asuntoalue irrotetaan varuskunnan kokonaisuudesta syksyn aikana, kun kerrostaloalue lohkotaan omiksi tonteiksi. Kerrostalot omistaa Senaatti-kiinteistöt.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Apulaiskomentaja Erkki Matilaisen mielestä rannalle olisi syytä saada liikkumisrajoituksia.

Vartioston käytössä on savusauna. Sen löylyistä pääsevät nauttimaan enimmäkseen Kaakkois-Suomessa poikkeavat laitoksen viralliset vieraat.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala