Keisarilliseen loistoon kerros kerrokselta

Luilleen kaluttu, tutkittu ja korjattu rakennus saa vielä uudet entisenkaltaiset pinnat. Paljon vanhaa on säilynyt hienosti. Loppusuora häämöttää jo.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Keisarinaseman keisarinhuoneiston pääty alkaa olla viimeistä silausta vaille valmis. Vaikka sisätilat näyttävät vielä repsottavilta ja luilleen kalutuilta, suurin ponnistus on jo takana.

Kaupungin omistaman arvokkaan puoliskon entisöinti valmistuu syksyllä tai viimeistään vuoden loppuun mennessä. Kirsi-kiinteistöjen omistama toinen pääty avautui viime marraskuussa.

Keisarinhuoneistoa on tähän mennessä tutkittu, purettu, korjattu, suojattu, paikattu, peitetty, kitattu ja dokumentoitu. Tästä eteenpäin keskitytään lähinnä maalaamiseen, pinkopahvittamiseen, tapetoimiseen, paneloimiseen, maalausten konservoimiseen ja sen semmoiseen. Ja kaikki tietenkin Museoviraston tarkassa kontrollissa.

– Vuosi sitten kesäkuussa työt alkoivat purkamisella, kertoo Sanna Pitkäniemi työtä valvovasta Déjà vu konservointi & restauroinnista. Purkutöiden yhteydessä paljastuneet ajateltua suuremmat korjaustarpeet ovat hieman pitkittäneet aikataulua sekä nostaneet kustannuksia.

– Oli ihan odotettavissa, että vanhasta hirsirakennuksesta löytyy myös kosteusvaurioita, arvioi Anssi Tammivainio osuuskunta Lunetista.

Konservointi ja restaurointi on kuin salapoliisityötä. Pitkäniemi selvittää, että uutuuttaan hohtavuutta ei tavoitella, aitoutta sitäkin enemmän.

– On metsästetty alkuperäisiä kangas- ja tapettisuikaleita. Jahdattu listanpätkää, ovimallia. Jäljitetty värisävyjä. Esimerkiksi ovet koristemaalataan viidellä kuudella värillä. Ovipeileihin tulee hennot sabluunat.

– On mietitty, mitä säilyy ja mitä voi muuttaa. On tehty koepuhdistuksia ja sävytetty käsin maaleja. Jostain on löytynyt kahtakin koristemaalausta. On pitänyt valita toinen. On tutkittu naularivistöjä ja selvitetty, mikä niistä on originaali.

Löytyneistä materiaaleista, fragmenteista, otetaan mallipalat talteen. Vanhat kerrokset suojellaan paikalleen. Esimerkiksi silkit ja pellavat suojataan uuden pinnan alle hapettomalla pahvilla.

Nykytekniikkaa, sähköjohtaja ja muuta on yritetty piilottaa. Ilmastointia ei tule muualle kuin keittiöön.

– Räppänäluukku on äärimmäisen hyvä ilmanvaihtosysteemi.

Seppo Rautiovaara

Notkahtanut odotussalin katto oikaistiin. Seinillä näkyy valkoista pahvia, joka suojaa uusien pintojen alle jääviä alkuperäisiä kankaita ja tapetteja. Anssi Tammivainio (vas.), Samuli Poutanen, Sanna Pitkäniemi ja Mari Vasara pitävät keisarinasemaa unelmatyökohteena.

Tähänkin kulmaan on tehty 18 erilaista listaa paikkaamaan tuhoutuneita.

Keisarin salongin seinästä löytyi silkkisuikaleita.

Salongin kattoon tehtiin rosetit haavasta ja koivusta.

Puretusta Hinkkasen talosta saatuja lattiahirsiä täplittävät puupaikat.

Nämä jo tehty

Tilajako palautettu ennalleen vuoteen 1885 (väliseiniä purettu).

Lattia- ja kattorakenteita avattu ja uusittu.

Nykyvaatimusten mukaiset keittiö- ja wc-tilat rakennettu.

Keisarillinen huoneisto on dokumentoitu, alkuperäiset materiaalit säilytetty paikallaan.

Alkuperäisten kattojen puupaikkaukset.

Oikaistu keisarillisen odotussalin notkahtanut katto.

Lattiat lankutettu.

Vanhan mallin mukaiset puuovet tilattu.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Nämä vielä tehdään

Seinien alaosien panelointi.

Lattioiden maalaus.

Ovien maalaus.

Salongin ja keisarinsalien seinien yläosat päällystetään pellavakankaalla. Odotussalin seinien yläosat pinkopahvitetaan ja maalataan.

Salonkiin ja odotussaliin pystytetään puretusta Hinkkasen talosta siirretyt uunit.

Kattoihin tehdyt puupaikkaukset pohjamaalataan.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju