Maakuntaliiton takaisinperintä Koivukeskuksesta harhaluuloa

Imatran seudun kehitysyhtiön saamista EU-tuista takaisinperintään lähtenyt Etelä-Karjalan liitto kompastui itse virheelliseen menettelyyn.

Hannu Ojala

IMATRA. Etelä-Karjalan liiton hallitus luuli perivänsä kaksi vuotta sitten Imatran kaupungilta 342?000 euroa väärin perustein haettuja EU-tukia.

Myös Imatran kaupunki pelkäsi oikeasti joutuvansa maksumieheksi ja valitti perintäpäätöksestä Kouvolan hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus ei ottanut käsittelyyn Imatran valitusta, koska sen mielestä oikeaa perintämenettelyä ei oltu edes aloitettu.

Maakuntahallituksen päätöksen oikeus nimesi pelkästään viranomaisen kannanotoksi takaisin perittävästä määrästä.

Oikeus teki ratkaisun käsittelemättä jättämisestä äänin 3-2.

Äänestyksessä hävinneen osapuolen mielestä asia olisi pitänyt käsitellä, koska oli valittajan etujen mukaista saada ratkaistua rahariita, jossa korkoja oli ennättänyt kertyä jo yli 83?000 euroa.

Riidanalaiset tuet liittyivät ketjutukseen, jossa Imatran seudun kehitysyhtiö rahoitti omalla pääomallaan Imatran seudun koivukeskuksena tunnettua yritysrypästä. Osakepääomaa hankittiin osakepääoman korotuksin, joista osa tuli Etelä-Karjalan liiton myöntäminä EU-tukina ja kansallisina tukina.

Maakunnalliseksi kysymykseksi asia muuttui sen jälkeen, kun Koivukeskus oli tehnyt taloudellisen mahalaskun. Etelä-Karjalan liiton näkemykseen mukaan sitä tukien myöntäjänä oli johdettu harhaan kertomalla vääriä tietoja koivukeskuksen puunhankinnasta.

Hallitus päätti aloittaa takaisinperinnän yhteensä 259?000 euron tukisummista, joita se oli maksanut kehitysyhtiön osakepääoman korotuksen rahoittamiseen Imatralla kaupungille vuosina 2002 ja 2003.

Takaisinperintä laitettiin vireille liiton hallituksessa toukokuussa 2008. Hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan Etelä-Karjalan liitto ei kuitenkaan jättänyt rakennerahasto-ohjelmien kansallisesta hallinnoinnista annetun lain mukaista hakemusta perinnästä.

Etelä-Karjalan liiton olisi pitänyt ajaa asiaa hallintoriitana Imatran kaupunkia vastaan. Koska tällaista hallintoriitaa ei ole olemassa, Imatran kaupunkikaan ei voinut tehdä siitä oikaisuvaatimusta.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala