Onnettomuus katkaisi työt Wilhunkulman tontilla

Pontituskoneen alla oleva maapohja ei ollut riittävän kantava. Wilhunkulman rakennustyömaalla Lappeenrannassa odotetaan tällä hetkellä uutta pontituskonetta.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANTA. Rakennustyöt Wilhunkulman tontilla Lappeenrannassa on keskeytetty. Rakennustyömaalla odotetaan tällä hetkellä uutta pontituskonetta.

Useita tonneja painava pontituskone kaatui torstaina Wilhunkulman rakennustyömaalta Kauppakadulle. Kaatumisen syy piilee ainakin osittain löysässä maapohjassa.

Tarkastusinsinööri Jarno Junnonen Lappeenrannan kaupungin rakennusvalvonnasta pitää pontituskoneen kaatumista työteknisenä tapaturmana. Pontteja hakkaava kone menetti tasapainon kesken työn.

— Ymmärsin, että maapohja oli jäänyt löysäksi kohdalta, johon pontituskoneen painopiste siirtyi. Kone lähti kaatumaan ja kynsi telat maan sisälle, jolloin painopiste karkasi liian pitkälle ja kone kaatui.

Junnonen muistuttaa siitä, että pontituskoneen alla olevan maapohjan on oltava kantava.

— Jos esimerkiksi kiviä joudutaan poistamaan ponttien edestä ja kuoppia täyttämään, pitää varmistua siitä, että täytön tiiveys vastaa pontituskoneen vaatimaa kantavuutta.

— Ajosiltoja pitäisi käyttää silloin, kun on epäilyksiä maapohjan kantavuudesta. Ajosilloilla levitetään koneen aiheuttamaan maapainetta laajemmalle alueelle, Junnonen selventää.

Junnonen käy HL-Rakennuttajat Oy:n kanssa Wilhunkulman työvaiheet ja työtekniset suunnitelmat läpi uudelleen. Hän kertoo, että rakennustyömaa pysyy turvallisena ainoastaan tarkkojen toimintasuunnitelmien avulla.

— Wilhunkulman taloon tulee syvä, tuettava rakennuskaivanto. Kaivannon tuenta toteutetaan erillisen työsuunnitelman mukaan.

Ravintola Birran terassin päälle kaatunut pontituskone kuljetettiin perjantaina Helsinkiin. HL-Rakennuttajat Oy:n aluepäällikkö Timo Koho kertoo, ettei töitä voida jatkaa ennen kuin rakennustyömaalle saadaan uusi pontituskone rikkoutuneen tilalle.

— En tiedä, mitä koneelle pystytään tekemään. Toivon mukaan tilanne ratkeaa ensi viikolla. Mutta uuden koneen saamisessa voi mennä pitkään.

Lemminkäinen Infra Oy on tehnyt pontitustöitä Wilhunkulman tontilla. Muita töitä ei rakennustyömaalla tällä hetkellä tehdä.

Kohon mukaan rakennustyöt seisovat siihen saakka, kunnes pontittaminen on valmis. Pontitustyö oli vielä ennen onnettomuutta suunniteltua aikataulua edellä.

— Jos kaikki olisi mennyt kuin elokuvissa, olisimme saaneet pontituksen tehtyä tällä viikolla. Ravintola Wolkoff aukeaa maanantaina kesäloman jälkeen, mutta meillä on homma tekemättä.

Kohon mukaan pontituskoneen kaatuminen ei näillä näkymin muuta jo laadittuja rakennussuunnitelmia.

Wilhunkulman talo rakennetaan Assi Groupille. Assi Groupin toimitusjohtaja Ossi Vilhu odottaa pääurakoitsijalta, eli HL-Rakennuttajat Oy:ltä tietoa siitä, onko pontituskoneen kaatumisella vaikutusta suunniteltuihin aikatauluihin.

— Pontitukselle oli varattu aikaa ensi viikon loppuun.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Rakennustyöt seisovat Wilhunkulman tontilla Lappeenrannassa. Töiden alkaminen riippuu siitä, milloin Lemminkäinen Infra Oy saa uuden pontituskoneen.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto