Ortamonpuiston palvelukoti sai uudet asukkaat Mäntylästä

Lappeenrannan Mäntylän vanhusosastojen asukkaat muuttivat uudessa kodissa omiin huoneisiin. Tehostetussa palveluasumisessa pyritään tukemaan asukkaan toimintakykyä.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Mäntylän sairaalan kolme pitkäaikaishoidon osastoa lopettivat toimintansa. Niiden asukkaat, 72 ikäihmistä, siirtyivät Ortamonpuiston palvelukotiin Läntiselle Kanavatielle Hakaliin. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri oli Mäntylässä kaupungin vuokralaisena.

— Koska asukkaat ovat olleet jo sairaalahoidossa, he ovat paljon apua tarvitsevia ja jotkut huonokuntoisia. Ortamonpuiston palvelukoti on suunniteltu ja rakennettu niin, että siellä hyvinkin huonokuntoiset pystyvät asumaan. Vaikka osa heistä on vuoteissa, he pystyvät siellä kyllä asumaan ja toimimaan, kertoi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin asumispalvelupäällikkö Teija Malinen.

— Ne, jotka eivät muuta Ortamonpuistoon, ovat jo muuttaneet, lähinnä Taipalsaaren sairaalaan.

TEHOSTETUSSA palveluasumisessa lähtökohta on Malisen mukaan kuntouttava työote. Pyritään ehkäisemään sitä, ettei ihmisen toimintakyky pääsisi laskemaan pahasti. Kaikki toiminta suuntautuu siten, ettei se ohjaa vuoteeseen jäämiseen.

On myös viriketoimintaa.

— Nyt toimitaan tietenkin sen kuntoisten ihmisten kanssa, kuin he tällä hetkellä ovat. Tähdätään tulevaisuuteen. Pyritään kuntouttamaan ja pitämään sitä kuntoa yllä.

Tehostetussa palveluasumisessa maksu määräytyy jokaisen omien tulojen mukaan. Siinä huomioidaan vähennyksenä kyseisen asunnon vuokra ja huomioidaan käyttövara ja harkinnanvaraisesti, jos on kalliita lääkkeitä.

— Olemme tehneet käytännössä muutamia koelaskelmia siitä, mitä tapahtuu, kun maksu muuttuu. Vaikka ne eri tavalla lasketaan, maksu on hyvin samantyyppinen. Ei tule isoja heittoja, Malinen kertoi.

PAIKKANA tehostettu palveluasuminen tarkoittaa, että jokaisella on oma huone, jossa on oma wc ja suihku. Asukkailla on yksityisyyttä, mutta siellä on myös yhteisöllisyyttä eli kaikkien asukkaiden käytössä on yhteistiloja.

Suurin muutos on, että sairaalan monen hengen huoneiden sijaan jokainen saa oman huoneensa, oman kotinsa, ja voi kalustaa ja sisustaa sen haluamallaan tavalla.

Ortamonpuistossa on hoitoalan koulutuksen saaneita ihmisiä, lähihoitajia, perushoitajia ja sairaanhoitajia viitisenkymmentä. Myös yksi sosionomi on aloittanut.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen