Yrittäminen kulkee usein suvussa

Karjalan Tilikeskuksessa on riittänyt töitä koko Patrikaisen perheelle. Nykyiselle toimitusjohtajalle perheyrityksen jatkaminen on ollut itsestäänselvää.

Johanna Sjöholm

Yrittäjien lapset ryhtyvät usein yrittäjiksi. Useamman kuin joka toisen yrittäjän vanhemmat tai ainakin toinen heistä on tehnyt uran yrittäjänä, kertoo kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä Tilastokeskuksesta.

Yrittäminen kulkee suvussa erityisesti maatalous-, maaliikenne- ja rakentannusaloilla. Miehet jatkavat vanhempiensa tietä yrittäjinä useammin kuin naiset.

Professori Jarna Heinonen Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta selittää tilastoja paitsi suvussa kulkevilla perheyrityksillä myös kotoa opituilla roolimalleilla.

– Kun lapsi kasvaa ympäristössä, jossa yrittäminen on luonnollista, hän kokee yrityksen perustamisen helposti myös itselleen mahdolliseksi uravaihtoehdoksi.

Lappeenrantalaisille sisaruksille Minna Kokille ja Hanna Patrikaiselle yrittäjän arki tuli tutuksi jo lapsena. Heidän vanhempansa Arja ja Mikko Patrikainen perustivat tilitoimisto- ja isännöintialan yrityksen vuonna 1982.

Hanna Patrikainen, Minna Kokki ja kolmas sisko Helena Kiiskinen ovat olleet Karjalan Tilikeskuksen osakkaita sen perustamisesta lähtien.

Vanhempien työ oli tavallinen puheenaihe siskosten lapsuudenkodissa.

– Voisi sanoa, että olemme kasvaneet yrittäjyyteen. Yrittäjällä työ ei katkea siihen, kun työpäivä päättyy, Kokki sanoo.

Arja ja Mikko Patrikainen omistavat yhä osuudet Karjalan Tilikeskuksesta. Yrityksen arjessa he eivät ole vaikuttaneet enää viiteen vuoteen. Toimitusjohtajan tehtävää hoitaa nykyään tytär Minna Kokki.

Kokille perheyrityksen jatkaminen on ollut aina itsestäänselvää.

– En ole edes miettinyt muita vaihtoehtoja.

Patrikainen on pohtinut muitakin mahdollisuuksia. Hän kokeili ravintolayrittäjän työtä Virossa, mutta palasi muutaman vuoden visiitin jälkeen takaisin Karjalan Tilikeskukseen. Hän on ollut valintaansa tyytyväinen.

Kokki ja Patrikainen kokevat olevansa onnekkaita, kun voivat työskennellä perheyrityksessä. Omilta siskoiltaan saa heidän mielestään eri tavalla tukea kuin vieraammalta yhtiökumppanilta. Myös päätösten tekeminen sujuu tavallista joustavammin.

– Yritämme olla puhumatta työasioista vapaa-ajalla, mutta aina se ei oikein onnistu. Toisaalta laiturin nokassa mieleen nousee yleensä hyviä kehitysideoita, Kokki naurahtaa.

Kokilla on kolme lasta, Patrikaisella yksi. Lapset ovat vielä sen verran nuoria, ettei mahdollisista yrityksen jatkajista ole tietoa.

– En halua kovin paljoa vaikuttaa lasteni uravalintoihin. Keskimmäinen eli 11-vuotias on kyllä jo ilmoittanut, että hän tulee tänne töihin, Kokki kertoo.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Minna Kokin ja Hanna Patrikaisen vanhemmat perustivat Karjalan Tilikeskuksen 80-luvun alussa. Kokki, Patrikainen ja heidän nyt äitiyslomalla oleva siskonsa Helena Kiiskinen ovat jatkaneet yrityksen pyörittämistä vanhempien jäätyä eläkkeelle viitisen vuotta sitten.

Karjalan Tilikeskus

Lappeenrantalainen tilitoimisto- ja isännöintiyritys.

Perustettu vuonna 1982.

Työllistää 11 henkilöä.

Yrityksen omistavat Arja ja Mikko Patrikainen sekä heidän tyttärensä Minna Kokki, Hanna Patrikainen ja Helena Kiiskinen.

Toimitusjohtaja Minna Kokki.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm