Polkupyörä vedessä inspiroi

Lappeenrannassa ensimmäistä kertaa järjestetty World Wide Photowalk keräsi hyvin osallistujia. Kuvattava kohde oli kotikaupunki — sen kaikki puolet.

Aki Laurokari

LAPPEENRANTA. Jari Muinonen kävelee Myllysaarelta rantaa pitkin kohti satamaa. Sitten hän näkee vedessä jotakin mielenkiintoista, siirtyy lähemmäs ja ottaa kameran esiin. Klik. Rantaveteen heitetyt polkupyörät tallentuvat muistikortille.

— Kameran kanssa tulee ihan eri tavalla katsottua ympärilleen. Huomaa sellaisia yksityiskohtia, joita ei ehkä normaalisti näe, kertoo Muinonen.

Toinen Photowalkille osallistunut, Lappeenrannassa 30 vuotta asunut Auli Friari, huomasi saman.

— Kuvatessa katsoo vähän toisella silmällä tätä kaupunkia. Valtakatuun oli kaiverrettu teksti ”Lehmusten kaupunki, Lappeenranta, 360 vuotta”. Ei sellaista ollut aiemmin huomannut, vaikka siitä menee päivittäin ohi!, Friari naurahtaa.

Juuri tällaisia hetkiä varten oli lauantaina järjestetty Photowalk tarkoitettu. Vaikka helle piti välipäivää, se ei haitannut valokuvakierrokselle osallistuneita. Kierrokselle saapui lopulta toistakymmentä innokasta kameran haltijaa keskustelemaan, vertailemaan kameroita, oppimaan uutta ja — tietenkin — ottamaan kuvia. Kierroksen järjestäjä Tuomo Nyyssönen pelkäsi kolean sään karkottavan osallistujat muualle, mutta toisin kävi.

— Ajattelin, että harmaa keli voi olla ihan hyväkin, koska todennäköistä on, että maailmalla on hirveän hyvä keli. Tulee ainakin erilaisia kuvia kuin mitä muualla, hän miettii.

Photowalk on kansainvälinen valokuvaustapahtuma ja yhdysvaltalaisen valokuvaajan Scott Kelbyn ideoima. Tarkoituksena on kuvata maailman eri kolkissa yhtenä tiettynä päivänä.

— Tänä vuonna on mukana 1 111 kaupunkia ympäri maailmaa, ja 32 000 osallistujan määrä meni tänäkin vuonna rikki. Jenkithän on tässä ihan yliedustettuja. Esimerkiksi Tampan kaupungissa on neljä kävelyä ja jokaisessa on maksimimäärä eli 50 osallistujaa, Nyyssönen kertoo.

Jokaisen kaupungin kuvista yksi lähetetään kilpailemaan maailman parhaasta kuvasta. Kilpailu ei ole kuitenkaan pääasia. Moni tuli oppimaan uutta.

— Opettavainen kävely ollut, kun en valokuvauksesta ennen tajunnut oikein mitään, tunnustaa Emma-Lotta Pyöriä.

— Olen saanut niin hyviä vinkkejä, ettei tarvitse istua iltoja kansalaisopistossa.

Paljon kuviin vaikuttaa valittu reitti. Tarkoitus on tuoda kaupunkia eri tavoin esille. Kulttuurien ero tulee näin varmasti esille.

— Olisi mielenkiintoista tietää onko esimerkiksi Kaukoidässä valokuvauksen ajatuksessa ja ideassa jotakin selkeästi eroa vaikkapa pohjoismaalaiseen kuvaamiseen.

Ainakin jotain osviittaa siitä saadaan elokuun puolivälissä kun Photowalkin paras kuva valitaan.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Photowalk sai liikkeelle Lappeenrannassa toistakymmentä osallistujaa. Aleksi Kauppinen oli tullut oppimaan uutta.

Noin kahden kilometrin lenkille osallistuivat myös Irene Ruskonmäki, Emma-Lotta Pyöriä, Tuulia Ruskonmäki, Jari Muinonen ja Tuomo Nyyssönen.

World Wide Photowalk 2010

Valokuvaustapahtuma, jossa otetaan yhtenä päivänä kuvia kaupungeista ympäri maailmaa. Yhteensä kilpailuun osallistuu yli 1 000 kaupunkia ja yli 32 000 kuvaajaa.

Osallistuakseen kilpailuun kuvan pitää olla teknisesti hyvä. Lähinnä tämä tarkoittaa, ettei kuva saa olla epätarkka.

Kilpailuun osallistujat valitsevat omien kuviensa joukosta yhden kuvan ja laittavat sen Flick-palveluun. Niistä kuvista kävelykierroksen vetäjä, Tuomo Nyyssönen, valitsee parhaan kuvan kansainväliseen kilpailuun. Maailman paras kuva on tiedossa 14.8.

Palkintoina on muun muassa kisan järjestäjän Scott Kelbyn kirjoittamia kirjoja.

Kirjoittaja:
Aki Laurokari