Teatterikonkari lupaa kuria Big band festivalin talouteen

Imatra big band festivalin uusi toiminnanjohtaja Pekka Laasonen myöntää olevansa kovan haasteen edessä. Juuri sellaisen hän halusikin.

Aki Laurokari

IMATRA. Joukko vapaaehtoisia kasaa telttaa, metallin kilinä havahduttaa, ohjeita huudellaan, nauruakin kuuluu. Hieman kauempana Imatra big band festivalin tuleva toiminnanjohtaja Pekka Laasonen, 38, katselee tulevaa työympäristöään.

– Imatra big band on ihan mieletön vapaaehtoistyön voimannäyte. Hattua nostan heille.

Vapaaehtoisten tekemä kova työ on yksi todiste siitä, että Laasonen tulee vahvalle pohjalle. Se helpottaa alkuun pääsyä sitten, kun työ alkaa helmikuussa 2011. Tänä kesänä hän kertoo olevansa vielä kuunteluoppilaana. Kaikki on käynyt niin nopeasti teatterin musiikkiin vaihtaneelle miehelle, että totuttelua piisaa.

– Vasta toukokuussa sain tietää, että tällainen paikka on haussa. Aika kiireinen kevät ja kesä ollut, kun juhannuspäivänä tuli ohjaamani näytelmä ensi-iltaan, Laasonen puuskahtaa.

Mies ei kuitenkaan näytä väsyneeltä, vaan odottaa jo innolla tulevaa haastetta.

– Haluan myös itse kehittyä ammatillisesti. Se oli tärkeä tekijä siinä, että ylipäätään ilmoittauduin halukkaaksi tähän tehtävään. Totta kai se hieman jännittää, että kuinka homma lähtee käyntiin. Ilmeisesti kuitenkin jotain on tullut tehtyä aikanaan oikein, kun minut tähän valittiin.

Pieksämäeltä lähtöisin oleva mies on viimeksi ollut Mikkelin teatterin johdossa. Ison festivaalin ja teatterin toiminnan pyörittäminen, taloushallinto ja henkilöstöjohtaminen ei Laasosen mukaan paljoa poikkea toisistaan. Talous on tietysti molemmissa jatkuva päänvaiva.

– Mahdolliset taloudelliset tappiot ovat seuraus ja silloin pitäisi pureutua syihin. Budjettikuri on kaiken a ja o. Ja onhan se niin, ettei varmaa hittiä ole teatterissa eikä musiikkipuolellakaan.

Suuret hitit ovat kuitenkin välttämättömyys, jos haluaa pitää festivaalin tämän kokoisena. Sellaiseksi osoittautunut The Baseballs oli hänen mielestään loistava kaappaus.

– Teatteripuolella olen törmännyt kommentteihin, ettei farssia ja musikaalia voi tehdä, kun ne eivät ole oikeaa teatteria. Jos jatkuvasti on sali täynnä, niin paha on mennä sanomaan, että katsojat ovat väärässä.

Laasosen mielestä on tärkeää, että imatralainen festivaali pysyy pääosin Imatran keskustassa.

Mittavia muutoksia ei ole tulossa eikä tapahtumaa ole tarkoitus paisuttaa.

– Jotain yhteistyötä esimerkiksi Saimaa Gardensin kanssa on varmasti tulossa. Olisi tyhmää jättää se käyttämättä, kun joku muu tuo tuohon kivenheiton päähän valtavan määrän ihmisiä.

– Peruskonsepti on sellainen, ettei sitä kannata kauheasti lähteä sorkkimaan. Jotain uutta kuviota olisi tarkoitus lähteä tekemään.

Mitä se sitten on, siitä saa festivaaliyleisö esimakua ensi vuonna.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Katse tulevaisuuteen. – Mainstream mahdollistaa maailmanmusiikin, linjaa Pekka Laasonen.

Kirjoittaja:
Aki Laurokari