Työkone murskasi terassin

Useita tonneja painava työkone kaatui Wilhunkulman rakennustyömaalta Kauppakadulle. Kukaan ei loukkaantunut, mutta ravintola Birran terassi koki kuitenkin kovia.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANTA. Työkoneen kaatuminen aiheutti uhkaavan vaaratilanteen torstaina iltapäivällä Lappeenrannan keskustassa. Rakennustyömaan paalutuksessa käytettävä pontituskone kaatui Wilhunkulman tontilta suoraan Kauppakadun yli ravintola Birran terassin päälle.

Noin 60—70 tonnia painava ja parikymmentä metriä korkea pontituskone rikkoi kaatuessaan ravintola Birran terassin, seinän ja ikkunoita. Myös Kolmen lyhdyn seinät ja terassi kärsivät vaurioita.

Kohdassa, johon kone kaatui, ei ollut tapahtumahetkellä asiakkaita. Viereisissä terassipöydissä olleet ihmiset ehtivät väistää kaatuvan pontituskoneen alta.

Vuoromestari Sami Talka Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että nosturin näköinen kone oli paaluttamassa isoja pilareita maahan.

— Maa kuitenkin sortui koneen alta. Silloin koneen painopiste muuttui, ja lopulta kone jysähti katuun. Oli onnea mukana, ettei kukaan jäänyt kävelykadulla tai terassilla kaatuneen koneen alle, Talka selventää.

— Ilmeisesti maa tosiaan sortui. Sitä, mistä maan sortuminen johtui, ei tiedetä vielä tässä vaiheessa. Syytä selvitetään sitten, kun pontituskone on saatu nostettua pois Kauppakadulta. Nyt tärkeintä on koneen nostaminen, kommentoi työnjohtaja Jani Kinnunen Lemminkäinen Infra Oy:stä myöhään torstai-iltana.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen kaatuneesta koneesta hätäkeskuksen kautta kello 16.20. Ilmoituksen tekivät ravintola Birran työntekijät.

— Olin toimistossa töissä, kun kuulin rytinän. Luulin, että koko ravintola tulee sillä hetkellä alas. Se oli melko pelottava ääni, kuvailee ravintola Birran ja Kolmen lyhdyn ravintolapäällikkö Anu Nykänen.

Nykäsen mukaan Birran sisällä oli kymmenkunta asiakasta tapahtumahetkellä.

— Kaksi naista ehti tulla sisälle terassilta juuri ennen kuin jysähti.

— Kuulin, että ravintolan asiakkaat olivat niin sanotusti lyöneet maihin äänen kuullessaan. Eiväthän he tienneet, mistä oli kyse, lisää Etelä-Karjalan osuuskaupan hotelli- ja ravintolatoimen johtaja Pertti Timonen.

Ravintola Birran terassi kärsi suuria vaurioita. Timonen arvioi torstaina, etteivät vauriot kuitenkaan yllä kiinteistön kantaviin rakenteisiin.

— Jos osumaa olisi tullut kantaviin rakenteisiin, kattokin olisi saattanut tulla alas. Tässä kävi äärimmäisen kova tsäkä, ettei kukaan jäänyt alle näin vilkkaana terassipäivänä.

Pelastuslaitos teki ravintolan edustalla myös pienimuotoista öljyntorjuntaa, sillä pontituskoneesta valui hiukan öljyä maahan.

— Kyseessä on onneksi bioöljy, joka ei ole vaarallista, Talka kertoo.

Talkan mukaan kaatunut pontituskone on tarkoitus nostaa pois Kauppakadulta perjantaiaamuun mennessä kahden autonosturin avulla. Nosto-operaatiota varten ravintola Birran läheisyydessä olevien puiden oksia jouduttiin katkomaan.

Wilhunkulman tontti on vaikea rakennuspaikka. Tontille ei voida esimerkiksi asentaa työmaanosturia, vaan rakennusmateriaalin nostot tehdään liikkuvalla nosturikalustolla. Myös tontin liikennejärjestelyt ovat haasteellisia.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Kaatuneen pontituskoneen nostotyö edellytti puiden oksien katkaisemista. Sami Kiiveri pelastuslaitokselta (alhaalla oik.) seuraa kollegansa työtä.

Birran ravintolapäällikkö Anu Nykänen oli ravintolan sisällä, kun työkone kaatui ja rikkoi lasit. — Se oli melko pelottava ääni. Toimialajohtaja Pertti Timonen ei osaa vielä arvioida vahinkojen rahallista suuruutta.

Hilma Rustela todisti työkoneen kaatumista Kolmen lyhdyn terassilta.

Vuoromestari Sami Talka Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että maa sortui työkoneen alta. — Se aiheutti koneen kaatumisen.

Wilhunkulman rakennustyömaa

Wilhunkulman taloon, eli entisen Hinkkasen talon tontille rakennetaan parhaillaan kuutta liikehuoneistoa, joista yksi on ravintola.

Yläkertaan tulee kolme isokokoista asuntoa. Lisäksi talossa on kaksi maanalaista kerrosta. Työt kestävät ensi vuoden toukokuun loppuun.

Assi Groupille tulevan Wilhunkulman talon pääurakoitsijana on lahtelainen, mutta myös Lappeenrannassa toimipaikkaa pitävä HL-Rakentajat Oy.

Aliurakoitsijat ovat eteläkarjalaisia.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto