Vanhat pyörät murisevat taas Vuoksen rannalla

Viides Muistojen Imatranajo tuo moottoripyöräkisojen 1960- ja 70-lukujen legendoja taas kerran Imatralle.

Jarmo Hämäläinen

IMATRA. Muistojen Imatranajo tuo vanhat moottoripyöräkisojen tähdet ja vanhat klassikkopyörät viidennen kerran Imatralle tulevana viikonloppuna.

Vuoksen varren maisemissa nähdään muhkea määrä menestyneitä MM-kuskeja. Kaikkiaan 17 MM-mitalistia kiertää lauantaina ja sunnuntaina vanhaa Imatran katurataa näytösajoissa.

Paras yleisömagneetti Muistojen Imatranajossa on luonnollisesti edelleen Giacomo Agostini, 15-kertainen maailmanmestari, joka otti ensimmäisen luokkavoittonsa Imatran radalla vuonna 1965 ja viimeisen vuonna 1975.

Kaikkiaan luokkavoittoja Agostinille kertyi Imatranajoissa 16. Agostinin ajokkina Imatralla ovat Yamaha sekä 500-kuutioinen MV-Agusta.

AGOSTININ lisäksi Imatranajojen takavuosien kärkisijoilta riittää tuttuja nimiä tämänvuotisten näytösajojen lähtöviivalle. 17 MM-mitalistin joukossa ovat mm. Phil Read, Rod Gould, Teuvo Länsivuori, Dieter Braun ja Jim Redman.

Tähtikaartin ikäpresidenttinä radalla nähdään 81-vuotias italialainen Luigi Taveri, joka voitti satapiikkien kisan, kun Imatralla ajettiin ensimmäistä kertaa MM-tasolla vuonna 1964.

Vuonna 1973 Monzan kilpailussa kuolleen moottoriurheilun ensimmäisen suomalaisen maailmanmestarin Jarno Saarisen vanhoista kilpapyöristä nähdään Imatranajossa neljä. Svend Andersson kiertää rataa pyörällä, jolla Jarno Saarinen voitti ensimmäisenä eurooppalaisena Yhdysvalloissa Daytonan 200 mailin kilpailun.

TÄMÄNVUOTISEN Muistojenajon valmistelu aloitettiin jo hyvissä ajoin kaksi vuotta sitten.

— Vuonna 2008 mukana olleet ulkomaiset kuskit kysyivät, että milloin seuraavan kerran pääsee mukaan näytösajoon. Siitä asti on yhteyttä pidetty heihin ja Keski-Euroopassa on sana levinnyt, kun siellä on ollut moottorilehdissä juttuja Imatran näytösajosta, kertoo Imatran Moottorikerhon varapuheenjohtaja Juha Suikkari.

— Ongelmana ei ole niinkään ollut kuskien mukaan saaminen, vaan vanhojen pyörien löytäminen. Vanhat kilpapyörät eivät enää välttämättä ole kuskien omistuksessa, ne ovat saattaneet jäädä talleille tai mekaanikoille.

— Monet kuskit ja pyörät kohtaavat vasta täällä Imatralla. Aina ei sitä alkuperäistä ajokkia löydy, mutta silloin on yritetty löytää ainakin saman aikakauden kilpakone, Suikkari selvittää.

IMATRAN Moottorikerho aikoo järjestää Muistojen Imatranajon tämän kesän jälkeen ainakin vielä kerran vuonna 2012.

— Silloin ensimmäisestä Imatranajosta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Kuskit vanhenevat, totta kai, mutta ehkä tapahtuma voi uudistua ja kehittyä ja mukaan voidaan saada uusia nimiä, Juha Suikkari sanoo.

KUVATEKSTI

Jarmo Hämäläinen

Muistojen Imatranajo kokoaa taas kerran Vuoksen varren lähtösuoralle komean kavalkadin menneiden vuosikymmenten moottoripyöristä. Kuvassa 1960-luvun moottoripyörien näytösajo edellisestä muistojen Imatranajosta.

Giacomo Agostini on vieläkin Imatranajon suurin yleisömagneetti. Agostini voitti ensimmäisen kerran Imatralla vuonna 1965.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen