Vene kestää isältä pojalle

Jouni Eerola aikoi jo myydä kilpaveneensä, mutta matka jatkuu, kun 15-vuotias Teemu sai etuajassa kilpalisenssin ja lähtee kartturiksi.

Jarmo Hämäläinen

IMATRA. Moottorivenekisoja vuosikaudet kiertänyt ja parhaimmillaan EM-ja MM-tasolla kirkkaita mitaleja saalistanut imatralainen Jouni Eerola oli jo viime syksynä myymässä venettään.

-Sitten Teemu sanoi, että älä vielä myy, jos päästäisiin yhdessä kilpailemaan. Se tuntui vähän uudelta ajatukselta, kun tässä luokassa (kansallinen 3 litran luokka) vaaditaan kuitenkin ykkös- ja kakkoskuskilta 18 vuoden ikää, kertoo Jouni Eerola.

Teemu Eerola oli kuitenkin tavoitteessaan sitkeä. Tänään 15-vuotias Teemu pääsee isänsä Jounin kartanlukijana eli kakkosena kilpailemaan ensimmäisessä kansallisessa kisassaan tutuilla Vuoksen vesillä. Kotitalon pihalta ei kisapaikalle ole matkaa kuin vajaa kilometri.

– Veneilyliittoon päin olimme yhteydessä syksyllä ja talvella. Sieltä se kilpalisenssi ja poikkeuslupa vihdoin Teemulle saatiin. Tänä kesänä Teemu toimii vain kartturina. Katsotaan, mikä on sitten tilanne ensi vuonna, Jouni Eerola kertoo.

VIISIVUOTIAANA ensimmäistä kertaa isänsä Argo-veneen kyydissä ollut Teemu Eerola olisi päässyt huomattavasti nuorempana jo kilpailemaan pienemmissä rataveneluokissa.

-Ei ne kisat kiinnostaneet, vaan tämä oma vene, sanoo Teemu kymmenkunta vuotta Jouni Eerolan omistuksessa olleesta kaksirunkoisesta Argo-veneestä, jolle vauhtia antaa 225-hevosvoimainen Yamaha.

Teemu Eerola on ajanut kisavenettä jo paljonkin, mutta tälle kesälle hänelle riittää kartturin hommakin matkaveneiden kasallisissa kisoissa.

-Siinä ollaan kypärämikrofonin kautta yhteydessä kuskiin, seurataan tilannetta, bensan kulutusta, lämpötilaa, vedenpainetta ja tietysti muita kilpailijoita.

-Saimaalla kisoissa on kartturille jo navigoinnissa paljon enemmän tehtävää kuin Vuoksella, Teemu Eerola tietää.

Konepuoli ja huolto on siirtynyt Eerolalla kilpaveneilyssä nuoremman polven hoitoon.

-En minä enää siihen puutu, Teemu hoitaa ja tuntee ne asiat paremmin, Jouni Eerola sanoo uudesta nelitahtimoottorista.

VUOKSI RACE ajetaan Imatralla tänään klo 14.00.

Yhteislähdössä on mukana SM-luokissa ja kansallisissa luokissa yhteensä 13 venettä.

-Varsinkin siellä Mansikkalan vanhan sillan alla tulee ahdasta, tietää Jouni Eerola monen vuoden kokemuksesta.

KUVATEKSTI

Jarmo Hämäläinen

Isä ja poika Jouni ja Teemu Eerola aloittavat tänään yhteisen uransa parina venekisoissa tutuilta Vuoksen vesiltä.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen