Yritykset eivät innostu mainostamaan vessojaan

Kuntalaisaloitteen tekijä Maire Kousa haluaa yritysten ilmoittavan, onko heillä vessaa. Yritykset aavistelevat, että yleinen ilmoitus voi tuoda ongelmia. Lapset ja vanhukset pääsevät lähes aina hädän poistoon liikkeiden vessoihin.

Teemu Saintula

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan keskustan yritykset päästävät usein lapset ja vanhukset vessaan. Yritykset eivät sitä kuitenkaan erikseen markkinoi tai ilmoita.

Lappeenrantalainen Maire Kousa toivoisi, että keskustan liikkeet kertoisivat vessastaan vaikkapa ikkunassaan. Kousan mukaan samassa voisi olla tieto siitä, onko vessa maksullinen vai maksuton.

– Monelle tulee hätä yllättäen. Monilla se voi tulla esimerkiksi sairauden vuoksi.

Entisen perushoitajan Kousan mukaan tällaisista vaivoista kärsiviä on paljon. Kousan mukaan vessasta ilmoittaminen olisi paljon helpompaa kysyjälle.

– Oikein kovassa hädässä kysyminen voi olla joillekin vähän häpeällistä.

Soitto- ja käyntikierros keskustan liikkeissä osoittaa, että yritykset päästävät lapset ja vanhukset vessaan lähes aina, vaikka yrityksellä olisi vain henkilökunnalle tarkoitettu WC. Yritysten mukaan erityisessä hätätapauksessa vessoihin pääsevät kaikki.

Yritykset eivät kuitenkaan innostu siitä, että vessamahdollisuutta mainostettaisiin erikseen.

– Ajatus on todella hyvä. Käytännön toteutusta pitäisi kuitenkin miettiä tarkasti. Jos siinä on monia kieliversioita ja symboleita. Lisäksi, esimerkiksi ravintoloiden vessojen tilat on mitoitettu asiakkaiden mukaan, pohtii Etelä-Karjalan osuuskaupan hotelli- ja ravintolatoimen johtaja Pertti Timonen.

– Siihen liittyisi varmasti lieveilmiöitä, miettii Etelä-Karjalan osuuspankin pankinjohtaja Leena Hinkkanen.

Osuuspankissa on asiakkaita varten julkinen vessa.

Samaa mieltä ovat yritykset, joissa julkista vessaa ei ole. Jos yritysten vessoissa kävisi jatkuvasti väkeä, olisi se pois asiakaspalvelutyöstä.

Monosen kenkäkaupan kauppias Seppo Kinnunen huomauttaa, että heidän kaltaisissaan muutaman hengen yrityksissä vessassa käyvä asiakas sitoo aina yhden ihmisen.

– Henkilökunnan tiloihin ei voi päästää ketään yksinään.

– Meillä kävijä voisi eksyä matkalla, huomauttaa puolestaan Suomalaisen kirjakaupan Lappeenrannan myymälän myymäläpäällikkö Anna-Mari Honkamäki.

Kousalle vastannut kaupunki huomauttaa, että se ei voi suoraan vaikuttaa liikkeiden päätöksiin markkinoida WC-palvelujaan.

Kousa haluaisi lisäksi, että kaupungissa olisi vaikkapa kylttejä osoittamaan julkisten vessojen paikkoja.

Kaupungin vastauksen mukaan yleisövessoihin opastamista voidaan parantaa, kun keskustan viitoitusta parannetaan ja karttapalveluja kehitetään.

Mika Strandén

Maire Kousa haluaisi yritysten ilmoittavan, onko niillä vessaa käytössä. Kousan mukaan monelle ihmiselle tulee hätä yllättäen, ja silloin avun olisi hyvä olla lähellä.

Pasi Ruosteisen mukaan lapset näyttävät pääsevän vessaan lähes kaikissa liikkeissä. Ruosteisen mukaan lasten kanssa vessan on usein hyvä olla lähellä, koska hänen lastensa Justuksen ja Klaran hätä tulee usein yllättävissä tilanteissa.

Lappeenrannan kaupungin yleiset vessat

Lappeenrannan kaupungilla on maksullisia vessoja Keskuspuistossa, kauppatorilla, satamassa ja Linnoituksessa.

Lisäksi kaupunki on sopinut työttömien yhdistyksen kanssa WC:n avoinna pidosta kauppahallissa.

Kaupunki on sopinut Linnoituksen Krouvin ravintolayrittäjän kanssa, että ravintolan vessaan pääsee ilman ostovelvoitetta.

Lisäksi WC-tiloja on muun muassa kirjastoissa ja uimarannoilla.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula