Aiturit valmiina isoon kisaan

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tommi Brandstack ja Antti Lasaroff debytoivat Kalevan kisoissa viikonloppuna. Kaksikko kisaa 400 metrin aitajuoksussa.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalaiset Tommi Brandstack ja Antti Lasaroff osallistuvat viikonloppuna elämänsä ensimmäisiin Kalevan kisoihin. Urheilijoina.

– Kotikisoissa 2007 oltiin kyllä. Tosin siellä meidät pistettiin töihin, Brandstack kertoo.

– Kyllä Kajaaniin lähdetään kisaamaan vähän eri fiiliksellä kuin normaalisti. Siellä pääsee ottamaan tuntumaa isoihin kisoihin, Lasaroff sanoo.

18-vuotiaat juoksijat ovat tulessa lauantaina alkuiltapäivällä, kun 400 metrin aitajuoksun alkuerät rämähtävät käyntiin. Kaksikon kauden päätähtäin on kuitenkin seuraavana viikonloppuna Ylivieskassa järjestettävät 19-vuotiaiden SM-kilpailut.

– Kalevan kisat osuvat just hyvään kohtaan. Siinä ehtii palautumaan hyvin ja herkistelemään vielä viikon, Lasaroff toteaa.

– Lukion päättymisen ansiosta vapaa-aikaa on riittänyt, eli treenattu on paljon.

URHEILIJOIDEN pääsy Kalevan kisoihin vaatii A-luokan tulosta, joka miesten 400 metrin aidoissa on 57,50.

Lasaroff paukutti ennätyksensä 57,17 heti kauden ensimmäisessä kilpailussaan heinäkuussa Pukinmäen kentällä. Samassa kisassa Brandstack jäi rajasta viisi sadasosaa, mutta latasi puolitoista viikkoa myöhemmin kotikentällä Lappeenranta Gamesissa 57 sekuntia rikki tuloksella 56,83.

– Olihan se huikea tunne. Olisihan siinä voinut käydä niinkin, ettei pää olisi kestänyt ison yleisön edessä ja juoksu olisi hajonnut, Brandstack tuumii.

LASAROFFIN ja Brandstackin leipälajissa sileän ratakierroksen raaka fyysisyys kuorrutetaan aitomisen vaatimalla aivotyöllä.

Aiturin tulee kyetä valitsemaan oikea askelmäärä aitojen välille vielä maitohappojen jyllätessä tai hyvän ajan saavuttamisen voi unohtaa.

– Aidat valitaan, jos nopeus ei riitä neloselle, tiistaina PM-kisoissa 19-vuotiaiden Suomen tilastossa 400 metrillä viidenneksi noussut Lasaroff murjaisee.

– No ei sentään.

– Se haaste varmaan tässä lajissa kiehtookin. Rytmityksen kanssa pitää olla hereillä. Jos vauhti ei riitä, rytmiä pitää älytä muuttaa, Brandstack sanoo.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten kolmas Kalevan kisojen debytantti on vasta 15-vuotias Tiia Kuikka, joka kilpailee 10 kilometrin kävelyssä heti avauspäivänä.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Antti Lasaroff (oik.) aloitti yleisurheilun kymmenvuotiaana, Tommi Brandstack 13-vuotiaana. Vuosien harjoittelu on poikinut nyt molemmille paikan aikuisten SM-kilpailuihin.

Antti Lasaroff

s. 29.10.1991, Joensuu

Ylioppilas

Seura: Lappeenrannan Urheilu-Miehet

Valmentaja: Janne Vehmaa

Tavoite Kalevan kisoissa: ”Finaalipaikka”

Tommi Brandstack

s. 5.2.1992, Lappeenranta

Lukiolainen

Seura: Lappeenrannan Urheilu-Miehet

Valmentaja: Jarmo Viskari

Tavoite Kalevan kisoissa: ”Ennätys riittää”

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen