Balabinin kukkamaalaukset muistuttavat kesästä

Linnoituksen Krouvissa kukkivat lappeenrantalaisen Marianne Balabinin värikkäät kukat syyskuun loppuun saakka.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalainen taiteilija Marianne Balabin haluaa jatkaa mennyttä kesää kukkamaalauksilla. Minä kuulen, kun kukkaset kasvavat -näyttely avautui maanantaina Linnoituksen Krouvissa.

— Tänä uskomattoman lämpimänä kesänä kukat kukkivat tavallista aiemmin ja niiden kukinta tuntui menneen ohi niin nopeasti, että aistit tuskin ehtivät sitä havaita, Balabin kuvailee.

Balabin toi Linnoituksen Krouviin vuosien varrella maalaamiaan kukkatauluja. Yhteensä 19 työn joukossa on myös kukkivia puita maalauksina.

Vanhimmat maalaukset ovat vuodelta 2003, ja ne herättävät myös taiteilijan mieleen muistoja kesäisistä hetkistä. Varsinkin tauluihin, joissa on rentukan kukkia, liittyy erityinen muisto.

— Maalasin rentukoita retkituolissa, pienen joen rannalla ihan kotini lähellä Rapattilassa. Yhtäkkiä kuulin joen toiselta puolen karhun äänen, siitä äänestä ei voinut erehtyä. Väristykset juoksivat selkää pitkin, mutten rynnännyt karkuun. Karhua en kuitenkaan nähnyt.

Balabinin mielestä kukkiin liittyy paljon mystiikkaa. Erityisesti hän on viehättynyt pionien maalaamisesta.

— Pionien maalaamisen tuntuu jopa meditatiiviselta. Esimerkiksi vaaleanpunaisissa pioneissa valo tulee sisältä, ja tuo salaperäinen valo on niin mahtava.

— Moni ihminen on kertonut saaneensa todella hienoja kokemuksia kukista.

Balabin opiskelee tällä hetkellä Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla kuvataiteen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

— Ryhmämme vie lopputyönäyttelyn joulukuussa Tartoon, tällä hetkellä suunnittelen uusia töitä sinne.

Marianne Balabinin maalauksia on esillä 1.10. saakka Linnoituksen Krouvissa (Vesiportinkuja 5) Lappeenrannassa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Marianne Balabinin töissä näkyy realistinen lähtökohta, kuten vaasissa lepäävät kukat. Maalauksen tausta voi kuitenkin olla yksivärinen, käsitteellinen.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto