Honkalahden saha välttyi lomautuksilta

Lomautusuhka Stora Enson sahoilla jatkuu kuitenkin loppuvuoden ajan.

Iiro-Matti Nieminen

LAPPEENRANTA. Honkalahden saha Lappeenrannan Joutsenossa välttyi lomautuksilta ainakin toistaiseksi. Metsäyhtiö Stora Enso sai tiistaina päätökseen yt-neuvottelut sahoillaan Honkalahdessa, Kiteellä, Uimaharjulla ja Varkaudessa.

Yt-neuvotteluissa Stora Enso päätti, ettei sahoilla aloiteta lomautuksia. Yhtiöllä on kuitenkin loppuvuoden ajan mahdollisuus ryhtyä lomautuksiin lyhyellä varoitusajalla.

Kesäkuussa alkaneet yt-neuvottelut koskivat kaikkia Honkalahden sahan 190 työntekijää. Yhteensä neuvottelujen piirissä oli noin 500 työntekijää.

Stora Enson puutuotteista vastaavan johtajan Hannu Kasurisen mukaan yhtiö ei ryhtynyt lomautuksiin sahoilla, koska tukkipuun hinnan kohoaminen pysähtyi kesän aikana. Viime viikkoina tukkipuun hinta on jopa hieman laskenut.

— Puumarkkina on rauhoittunut ja raaka-aineen saatavuus on hyvä. Sahojen käyntiasteet on näillä näkymin tarkoitus pitää korkeina, Kasurinen sanoo.

Juuri tukkipuun hinnan nopea nousu sai Stora Enson aloittamaan sahojen yt-neuvottelut alkukesällä.

Kasurisen mukaan kesän myrskytuhojen vaikutus Honkalahden sahan puun saantiin on jäänyt varsin vähäiseksi, koska myrskyt lisäsivät etupäässä kuitupuun tarjontaa.

Honkalahden loppuvuoden näkymiin vaikuttaa Kasurisen mukaan puun hinnan ohella se, miten sahatuotteiden kysyntä kehittyy syksyn aikana.

Honkalahden sahan pääluottamusmies Arto Suutarinen sanoo, että työntekijät olivat varautuneet lomautuksiin, joten yt-neuvottelujen tulosta voi pitää myönteisenä.

Honkalahden sahalla tulevaisuus näyttää yhä epävarmalta, mutta Suutarisen mukaan työntekijät ovat jo ehtineet tottua elämään lomautusuhan alla.

Kirjoittaja:
Iiro-Matti Nieminen