Haapajärven kunnostukseen varattu kolme vuotta

Kunnostustöillä pyritään parantamaan muun muassa vedenlaatua ja virkistysarvoa.

Aino Vitikainen

LAPPEENRANTA. Haapajärven kunnostusaikataulu on lyöty lukkoon. Ensimmäiset vaiheet alkavat järvellä jo loppuvuodesta. Suurimmat toimenpiteet kuten veden laskeminen alkavat noin vuoden kuluttua. Lappeenrannan kaupunki kertoi kunnostussuunnitelmasta asukkaille torstai-iltana.

Haapajärvi kunnostetaan kuivattamalla. Suunnitteluvaiheessa noin viisi vuotta sitten pohdinnassa oli myös muita vaihtoehtoja, viimeisimmässä vaiheessa muun muassa järven ruoppaaminen.

-Haapajärvi on kuitenkin sen verran huonossa kunnossa, että se vaatii radikaaleja toimenpiteitä. Kuivattaminen valittiin, koska ruoppaamiseen järvi on melko kookas ja ruoppaamisen kustannukset olisivat olleet moninkertaiset, ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupungilta kertoo.

Kunnostamisen kokonaiskustannukset nousevat reiluun viiteen ja puoleen miljoonaan euroon. Kustannusten suurin menoerä muodostuu lisäveden johtamisesta järveen.

Varsinaiset kunnostustyöt ennen lisäveden laskemista valmistuvat vuoden 2013 aikana.

Suunnitelmia muutti kertaalleen Haapajärven kuuluminen Natura-alueisiin. Kuivatuksessa käytettäviä penkereiden paikkoja jouduttiin muuttamaan ja järven etelärannassa veden pumppaamista myöhäistämään lintujen pesimäpaikkojen vuoksi. Kunnostuksen aikana kiinnitetään myös erityishuomiota lintutarkkailuun.

Toiveissa on, että kunnostuksen jälkeen Haapajärven vedenlaatu paranee, kalakanta monipuolistuu ja virkistysarvo paranee.

-Järven ollessa kuivana kullakin rantaa omistavalla on hyvä mahdollisuus kunnostaa se oma kohta. Ruoppaaminen ja hiekan levittäminen on helpompaa ilman vettä, suunnittelija Marko Lehmikangas Pöyryltä huomauttaa.

Lehmikangas muistutti asukkaita myös ulkoisen kuormituksen vähentämisestä. Jätevesien lisäksi Haapajärveä on kolhinut hajakuormitus. Tilaisuudessa muistutettiin myös, ettei rehevällä alueella olevasta järvestä tule kunnostuksen jälkeenkään kirkasvetistä.

Haapajärven välittömässä läheisyydessä on noin 50 taloutta.

Lappeenrannan kaupunki/Raimo Suomela

Haapajärven suurimpia ongelmia ovat matalavetisyys, rehevyys ja huono vedenlaatu.

Kirjoittaja:
Aino Vitikainen