Mälkiän tie vie Sloveniaan

Heikki Mälkiä aloittaa tänään slovenialaisen HK Jesenicen päävalmentajana. Mälkiä on päässyt yli potkuihin päättyneestä Ilves-pestistään.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Slovenialainen mammutti löysi etsimänsä sinisen Saimaan rannalta. Heikki Mälkiä aloittaa tänään HK Jesenicen päävalmentajana vuoden sopimuksella.

Paikallisen terästehtaan sponsoroima HK Jesenice on Slovenian jääkiekkohistorian menestynein seura.

– En tiedä joukkueesta kovinkaan paljon. Vähän kuin menisi umpimetsään. Katsotaan kasvaako siellä mäntyjä, koivuja vai mitä, Mälkiä tuumii.

Vielä eilen Mälkiä katseli Lappeenrannan kaupunginlahtea. Tänään 52-vuotiaan kiekkoammattilaisen edessä levittäytyvät Alppien itäkärjen huiput.

– Tosi nasta lähteä. Onhan se taas uusi elämän- ja valmennuskokemus.

MÄLKIÄN TIE Sloveniaan vei jälleen yhden kiirastulen läpi. Usean vuoden projektiksi tarkoitettu pesti Tampereen Ilveksessä päättyi potkuihin viime maaliskuussa.

– Läksin heti ulkomaille. Kova käsittely oli itteni kanssa, Mälkiä myöntää.

Kriisiseuraksi vaipuneen Ilveksen kausi päättyi voittoisaan liigakarsintaan.

– En halua sitä enää miettiä tai vatvoa. Se oli opettavainen kokemus ihmisistä, luottamuksesta ja yhdessä tekemisestä. Valmentamisessa on helvetinmoinen vastuu, mutta pitäisi olla myös valtaa.

MÄLKIÄN SOPIMUS Ilveksen kanssa kattoi vielä ensi kauden, mutta osapuolet purkivat sen neuvottelujen jälkeen.

– Kädenvääntöä oli, mutta kaikki saatiin sovittua. En tiedä, mitä ne sillä yrittivät voittaa. Parempihan tämä on niillekin.

Potkut eivät tappaneet Mälkiän kutsumusta haalarihommiin. Avoimia työpaikkoja ei kuitenkaan loppukaudella ollut.

– Sitten saksalainen agentti soitti ja kysyi, josko tämä kiinnostaisi.

– Seuran johdolle oli tärkeää, että uusi valmentaja kestää paineita. Toinen oli se, että he näkevät seuran nuorten pelaajien olevan lahjakkaita. Pystyn varmasti kehittämään niitä.

JESENICE pelaa Itävallan liigaa ja pääsee suoraan Slovenian liigan pudotuspeleihin. Seura on voittanut Slovenian mestaruuden viisi kertaa kuuden viime kauden aikana.

Itävallan liigassa Jesenice kuuluu keskikastiin, mutta jäi viime kaudella kymmenen joukkueen sarjassa yhdeksänneksi.

– Itävallan suurseuroilla on ihan mielettömät budjetit, Red Bull Salzburgilla ja tällaisilla. Kakkosen kanssa puhuttiin, että jos pleijareihin päästään, se on tosi kova. Kaikkeni siellä annan.

Jääkiekkovalmentajat ovat pätkätyöläisiä. Jesenicen jälkeen odottava aika on Mälkiälle vielä mysteeri.

– Eihän tässä työssä voi suunnitella hirveän pitkälle tulevaisuutta, jos elämässä muutenkaan voi.

– Sen mie tiedän, että herään eloon, kun vedän siellä luistimet jalkaan ja hyppään kaukaloon.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Heikki Mälkiän viime ajat ovat kuluneet Tampereen-asunnon tyhjennyksessä ja matkalaukkujen pakkaamisessa. Torstaina kello 9.20 Mälkiä nousee lentokoneeseen, joka vie Ljubljanaan. – Kävin Ljubljanassa kerran 16-vuotiaiden maajoukkueen mukana turnauksessa, siellä oli Siltasen Riket ja kumppanit. Kuulemma hienoa seutua. Italiakin on ihan vieressä.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen