Parikkala ei osta patsaspuistoa

Parikkalan kunnanhallituksen päätökseen vaikuttivat hinta, investoinnit ja ylläpitokulut.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkala tyrmäsi patsaspuiston oston. Parikkalan kunnanhallitus hylkäsi Veijo Rönkkösen patsaspuiston myyntitarjouksen kokouksessaan yksimielisesti.

– Asiaa käytiin kunnanhallituksen kokouksessa läpi perusteellisesti. Tämä oli luottamusmiesten poliittinen päätös ja kaikki kunnanhallituksen jäsenet olivat tämän päätöksen takana, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.).

Kokous pidettiin eilen illalla.

TÄNÄ keväänä kuolleen ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen perikunta halusi kaupata Parikkalan Koitsanlahdella sijaitsevan patsaspuiston suoraan kunnalle. Perikunnan hintapyyntö oli 140 000 euroa.

– Hintaan ei ollut tarvetta ottaa kantaa, mutta onhan 140 000 euroa suurempi kuin 40 000 euroa, sanoo Berg.

Bergin mukaan päätökseen vaikuttivat myyntihinta, pakolliset investoinnit ja ylläpitokulut yhdessä.

Näyttelykustannuksien ja muiden pakollisten investointien määräksi arvioitiin 100 000 euroa. Vuosittaiset ylläpitokulut taas olisivat kunnan laskelmien mukaan 80 000 euroa, kun puistoa pidettäisiin auki viitenä päivänä viikossa ja kuusi kuukautta vuodessa.

– Ylläpitokulujen 80 000 euroa oli varovainen arvio. Kokouksessa tuotiin esille se, että puiston pitäisikin olla auki seitsemänä päivänä viikossa.

Berg toteaa, että tulopuolta ja pääsymaksutuloja ei laskelmissa arvioitu, kun patsaspuiston henkenä on ollut ilmainen sisäänpääsy.

PERIKUNNAN myyntitarjoukseen olisi kuulunut patsaspuisto patsaineen ja rakennuksineen. Perikunta oli asettanut lisäksi ehdon, jonka mukaan kunta ei myisi eikä lahjoittaisi patsaita tai kiinteistöä eteenpäin vaan säilyttäisi patsaspuiston kokonaisuutena.

– Me halusimme tehdä nyt selkeän päätöksen. Perikunta voi nyt miettiä muita vaihtoehtoja, sanoo Berg.

Rönkkösen perikunta on pohtinut patsaspuiston myyntiä myös matkailuyrittäjille.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Parikkalan kunta ei osta edesmenneen ITE-taiteilijan Veijo Rönkkösen patsaspuistoa itselleen.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen