Parikkalan Erkki on vielä virallisesti suurin

Mäntyharjulta tuli ilmoitus vielä järeämmästä kuusesta.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkalan kirkkotarhassa makaa Suomen suurin kuusi. Asta-myrskyn kaataman jättikuusen tilavuudeksi on laskettu 12,5 kuutiota.

– Kuutiotilavuus mitattiin kahden metrin pätkissä. Pituutta puulle saatiin 35,6 metriä, sanoo metsätalousinsinööri Esko Oksa Metsäntutkimuslaitokselta Punkaharjulta.

Edellistä kuusten suuruusennätystä piti Jyväskylän Rainer-kuusi, jonka tilavuudeksi on mitattu reilu 10 kuutiota.

ITÄ-SAVOSSA olleen lehtijutun jälkeen Mäntyharjulta tuli ilmoitus vielä suuremmasta kuusesta, jonka tilavuudeksi on arvioitu 14 kuutiota.

– Kuutiomäärä vähän epäilyttää. Mäntyharjun puussa on kyllä kaksi haaraa, mutta pituutta vain 27 metriä, sanoo Oksa.

Oksa pitää ”Suomen suurin kuusi -kisassa” Parikkalan Erkki-kuusen ennätystä vielä virallisena. Mäntyharjun jättiläiskuusi pitää kuulemma vielä joskus käydä tarkemmin mittaamassa.

Mäntyharjun ja Jyväskylän kuusten etuna on se, että ne yhä elävät ja kasvavat.

SUOMESSA ei pidetä muuta virallista tilastoa jättiläispuista. Oksan mukaan he ottavat Metlassa kuitenkin mielellään tietoja isoista puista ja käyvät niitä mahdollisuuksien mukaan mittaamassa.

– Kyllä näitä isoja kuusia näköjään löytyy. Pitkiä puita on löytynyt varsinkin rehevistä notkoista, joissa niiden on pitänyt kilpailla elintilasta.

Jättikuuset ”kilpailevat” kolmessa sarjassa eli kuutioissa, pituudessa ja paksuudessa.

Suomen korkeimmat kuuset löytyvät Padasjoelta ja Muuramesta. Niiden latvat kohoavat yli 42 metrin. Sumiaisissa on taas Suomen paksuin kuusi, jonka ympärysmitta on 4,7 metriä.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Asta-myrskyn kaatama Erkki-kuusi on tilavuudeltaan Suomen suurin. Kuusi makaa Parikkalan kirkkotarhassa ja nimensä se on kuulemma saanut Parikkalan kirkkoherran Erkki Lemetyisen mukaan. Puun päällä parikkalalaiset Kanerva ja Hilma Kemppinen.

Suomen järeimmät kuuset

Kirjoittaja:
Niemen kuusi, Mäntyharju Erkki, Parikkala Rainer, Jyväskylä
tilavuus, m³ 14 (arvio) 12,5 10,2 (vuonna 2007)
pituus, m 27 35,6 36,8
läpimitta rinnankorkeudelta, cm 115 118 92
Metla, internet ja Itä-Savo Anssi Kemppinen