Vähän erilaiset ovatkin sankareita

Linnoituksen yö 6.—8.8.. Nukketeatteri Kareluksen Pitkä, Leveä ja Pistäväkatseinen -näytelmän ensi-ilta on Linnoituksen yössä. Syksyksi näytelmä lähtee kiertueelle päiväkoteihin.

Hanna Romppainen

LAPPEENRANTA. Nukketeatteri Kareluksen uuden näytelmän hahmojen olomuoto on tavallisesta poikkeava. Yksi on kaikkein levein, toinen pisin ja kolmas pistäväkatseisin. Juuri omanlaisinaan he kuitenkin voivat olla avuksi tilanteissa, joissa kukaan muu ei pysty tekemään mitään.

— Näiden hahmojen piirteet eivät ole hirveän viehättävät. Onko kiva olla leveä, pitkä tai pistäväkatseinen? Kuitenkin tarinassa heidän olomuotonsa näyttäytyy jonakin, josta on vain hyötyä, nukketeatteritaiteilija Emma Jussila-Scherman kuvaa.

Vanha tsekkiläinen tarina Pitkä, Leveä ja Pistäväkatseinen on K.J. Erbenin kirjoittama. Jussila-Scherman tutustui satuun opiskellessaan Prahassa. Siellä tarina on kaikkien tuntema.

Erbenin satu sopii Jussila-Schermanin mukaan hyvin nukketeatterinäytelmäksi, koska hahmot määrittyvät fyysisten ominaisuuksiensa mukaan. Lisäksi perinteisen näytelmän keinoin esimerkiksi kulkemiset merellä, vuorilla ja metsän yllä voisivat olla haasteellisia toteuttaa.

Tarinassa prinssi etsii velhon nappaamaa prinsessaa. Apureikseen hän saa kolme palvelijaa, jotka ottavat tavarat pilvistä, katsovat simpukan kuoren läpi ja imevät merestä vedet.

Erikoista on, että palvelijat eivät tahdo palveluksistaan palkkaa. He eivät huoli kuninkaan tarjoamaa puolta valtakuntaa, vaan jatkavat kiertolaisen elämää ja ihmisten auttamista.

Jussila-Scherman mukaan näytelmä puhuttelee nykyaikana, kun mikään muu ei ole tärkeämpää kuin fyysiset ominaisuudet.

— Tarina voi olla lohdullinen lapselle, jota on haukuttu jonkun ulkonäköasian suhteen

Jussila-Scherman suosittelee, että lapset tulisivat katsomaan näytelmää yhdessä aikuisen kanssa.

— On tärkeää, että lapsi voi näytelmän nähtyään jakaa kokemuksiaan aikuisen kanssa. Ihmeelliset asiat voivat jäädä mietityttämään tai pelottamaan.

Nukketeatteri Kareluksen näytelmä on yhden naisen esitys. Jussila-Scherman myöntää, että välillä on haasteellista hallita monta hahmoa. Tärkeintä on saada aikaan hyvä rytmi ja kuunnella yleisöä.

— Oma valta esityksen suhteen on vapauttavaa — nuket eivät kyseenalaista minun sanomisiani. Toisaalta se on myös rankkaa. Pitää harjoitella paljon.

Jussila-Scherman tekee nuket itse. Tämänkertaisen näytelmän nukeissa hän on käyttänyt paljon luonnonmateriaaleja kuten tuohta, pellavaa ja paperinarua.

Näytelmän lavasteet täytyy pitää pieninä ja laukkuun sopivina, päiväkodeissa kiertäessä kun esiintymistila on välillä hyvin pieni.

Pitkä, Leveä ja Pistäväkatseinen -näytelmän ensi-ilta on lauantaina Linnoituksen yössä. Sen jälkeen näytelmä lähtee kiertämään Etelä-Karjalan päiväkoteja ja kirjastoja. Ensi vuonna Jussila-Scherman lähtee näytelmän kanssa kiertueelle Prahaan.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Teatteri Kareluksen uudessa näytelmässä seikkailee laukussa asuva Pitkä (kädessä) ja vesileilistä vatsansa saanut Leveä (lattialla). Emma Jussila-Scherman on valmistanut kaikki näytelmän nuket itse.

Kirjoittaja:
Hanna Romppainen