Asiantuntijat kehittäisivät City-korttelia kokonaisuutena

Julkisivuyhdistyksen Maritta Koivisto ja Mikko Tarri elävöittäisivät Lappeenrannan City-korttelia. Heidän mukaansa toimivan ydinkeskustan lähtökohtana on kokonaisuus

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan City-korttelin suunnittelukilpailun pitäisi koskea koko korttelia. City-korttelin suunnittelussa ja rakentamisessa ei saisi myöskään kiirehtiä.

Tätä mieltä olivat perjantaina Julkisivuyhdistys ry:n puheenjohtaja, A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n suunnittelupäällikkö Mikko Tarri ja Betoni-lehden päätoimittaja, arkkitehti Maritta Koivisto, kun he tutustuivat City-kortteliin ja sen ympäristöön.

— Suunnittelukilpailussa pitäisi miettiä korttelissa olevien liikerakennusten käyttötarkoitus ja toiminnot, joiden varassa kortteli elää. Kaupungin kauppakeskustan pitäisi olla selkeä kokonaisuus. Sen jälkeen on vain maku- ja resurssikysymys, kuinka kokonaisuus toteutetaan, Koivisto pohtii.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen maanantaina käynnistämä suunnittelukilpailu koskee City-korttelin itäisiä alueita. Liikerakennuksista vain Tapanaisen talo jää suunnittelualueen sisäpuolelle.

Niin sanottu Cityn aukio ympäristöineen valmistuisi nopeimmillaan kevääseen 2012 mennessä.

— Se tuntuu aika nopealta aikataululta. Kyllähän tämä on kokonaisuus, joka pitäisi miettiä kerralla kuntoon. Pahin moka olisi tässä se, että korttelin kehittäminen aloitetaan ja jätetään kesken esimerkiksi rahanpuutteen takia, Tarri sanoo.

Koiviston mukaan hyvä vaihtoehto olisikin rakentaa City-korttelia vaiheittain.

Yhtenä osana City-korttelin uudistamista on Valtakadun muuttaminen koko matkaltaan kävelypainotteiseksi. Koiviston mukaan se toisi Lappeen Marian kirkon helpommin lähestyttäväksi.

Suunnitelmaan kuuluu myös City-parkin rakentaminen maan alle.

— Nykyisen parkkipaikan tilalla voisi olla esimerkiksi pienimuotoista myyntitoimintaa tai kahviloita, missä ihmiset istuskelisivat ja tarkastelisivat miljöötä. Nyt autot ovat ikään kuin paraatipaikalla.

— Ehkä tähän muodostuu aukio, joka ottaa selkeästi vuoropuheluun niin arkisen, hengellisen kuin kaupallisen toiminnan, Koivisto maalailee.

Koiviston ja Tarrin mielestä City-kortteli kaipaa elävöittämistä, aktiivista toimintaa.

— Elävä kaupunkimiljöö sykkii koko ajan ja eri vuorokaudenaikoina.

City-korttelin Keskustalon ja Liiketalon julkisivut kaipaavat kipeästi kasvojenkohotusta. Koiviston mukaan varsinkin rakennusten Koulukadun puoleisen julkisivun pitäisi olla houkuttelevampi.

— Tällä rakennuksella on selkeästi takapuoli. Korttelilla voi olla kaksi erilaista julkisivua, mutta niiden molempien pitää olla kutsuva. Myös rakennuksen läpi olisi hyvä päästä kulkemaan.

Mutta epäilyttääkö rakennuksen kunto?

— Se on oman aikansa tyypillinen edustaja kaikin puolin, niin hyvässä kuin pahassa, Tarri muotoilee.

Kuvateksti

Tuuli Truhponen

Maritta Koivisto ja Mikko Tarri pitävät hyvänä ratkaisuna sitä, että Valtakadusta tehdään tulevaisuudessa kävelypainotteinen. Se avaa Lappeen Marian kirkkoa enemmän kaupunkilaisille.

Pahin moka olisi tässä se, että korttelin kehittäminen aloitetaan ja jätetään kesken esimerkiksi rahanpuutteen takia.

Mikko Tarri

City-korttelin suunnittelukilpailu

Suunnittelukilpailu koskee Lappeenrannan City-korttelin itäisiä osia.

Suunnittelualueen sisälle jäävät Lappeen Marian kirkko, Kurki-patsaan läheinen puistoalue Kauppakatuun sakka, Valtakatu koko Cityn pituudelta, City-aukio sekä Tapanaisen talon tontti Koulukatuun saakka.

Muut City-korttelin liikerakennukset kuin Tapanaisen talo jäävät suunnittelualueen ulkopuolelle.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto