City-kortteli viimein vauhtiin

Uudistaminen alkaa itäpäästä. Tapanaisen talon paikalle tulee uudisrakennus ja autot viedään City-aukion alle.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan City-korttelin kasvojenkohotus alkaa ensi vuonna. Ensin puretaan Tapanaisen talo, ja sen paikalle rakennetaan liike- ja asuinrakennus. Cityparkista tulee alkuperäistä suunnitelmaa pienempi, Marianaukio toteutetaan ja viimeinen pätkä Valtakatua pannaan kuntoon. Koulukadun varteen tulee kaksi tonttia liike- ja asuinrakennuksia varten.

City-korttelin itäosan uudistaminen on tarkoitus toteuttaa vuoden 2013 loppuun mennessä. Länsipään Keskustalo ja Liiketalo voidaan purkaa tai jättää paikalleen. Jos rakennuksia ei pureta, niiden ulkonäköä pitää kohentaa paremmin kaupunkikuvaan sopivaksi.

— Nyt saadaan pattitilanne laukeamaan ja päästään asiassa liikkeelle. Kaupunkikuva kohenee merkittävästi, kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoo.

Lappeenrannan kaupungin ja City-korttelin maanomistajien yhteistoimintasopimus vaatii vielä kaupunginhallituksen ja maanomistajien päättävien elimien hyväksynnän.

Korttelin kehittäminen käynnistyy asemakaavan muutoksella. Osayleiskaavan mukaan alueen rakennukset ovat viisikerroksisia.

— Kaavaan saattaa tulla mahdollisuus sisäänvedettävään kuudenteen kerrokseen, Miettinen kertoo.

Koska kyseessä on Lappeenrannan keskustan keskeisin liikekortteli, rakentaminen edellyttää korkeatasoista arkkitehtuuria. Lähes kaikki autopaikat pyritään sijoittamaan kellaritasoon. Jalankulkuyhteydellä Valtakadulta Koulukadulle halutaan luoda kortteliin omaleimaisuutta.

Williparkki Oy rakentaa 60—100 -paikkaisen pysäköintitilan City-aukion alle. Lisäksi käynnistetään Pormestarinparkin selvitystyöt. Siinä Paasikivenpuiston alle suunnitellaan Technoparkkiin yhdistettävät 500 paikan pysäköintitilat.

Kaavoituksen yhteydessä laaditaan koko City-korttelin käsittävä kehittämissuunnitelma, jossa itäisen ja läntisen korttelin osat yhdistyisivät katetuilla käytävillä.

City-korttelia on yritetty kohentaa jo vuosia. Lappeenrannan Liiketalo Oy:n toimitusjohtaja Mauri Hiltunen muisteli ensimmäisten suunnitelmien syntyneen jo vuonna 1990. Aluetta pyrittiin kehittämään kokonaisuutena, mutta lopulta jouduttiin myöntämään, että niin asia ei etene. Korttelilla on seitsemän omistajaa, joiden näkemykset ovat poikenneet toisistaan.

— Vaihtoehtoina oli jättää kortteli tässä vaiheessa nykyiselleen tai määritellä tavoite koko korttelin kehittämiselle, mutta lähteä toteuttamaan uudistusta vaiheittain. Elefantinkin voi syödä, mutta se pitää tehdä pala kerrallaan, Miettinen perustelee ratkaisua.

Yhteistoimintasopimuksen vaikutukset

Tapanaisen talon paikalle uusi liike- ja asuinrakennus. Kaupunkikuva kohenee.

City-parkin autopaikat saadaan maan alle, ja Lappeen Marian aukio rakennetaan.

Valtakatu rakennetaan kävelypainotteisena kokonaan valmiiksi.

Ydinkeskustan pysäköintiratkaisut saavat vauhtia.

Koko City-korttelin kehittämiselle luodaan puitteet.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen