City-korttelin länsipää haluaa mukaan suunnitteluun

Lappeenrannan Oleksin viereisen Koulutalo Oy:n kiinteistön omistajat haluavat olla tiiviisti mukana City-korttelin suunnittelussa

– Välttämättä hyvään lopputulokseen ei päästä, jos vain osasta aluetta järjestetään suunnittelukilpailu, sanoo Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen.

Ortodoksinen seurakunta

omistaa entisenä KOP:n talona

tunnetusta kiinteistöstä kaksi kolmannesta. Kolmasosan yhtiöstä omistaa Tuuliaisen säätiö. Lisäksi kiinteistöllä on pieni yksityinen omistaja.

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti maanantaina järjestää City-korttelista suunnittelukilpailun. Suunnittelualue rajattiin kuitenkin niin, että siinä on liikerakennuksista mukana vain Tapanaisen talo korttelin itäpäässä.

Timo Tynkkynen kertoo ortodoksiseurakunnan kiinteistölautakunnan käsittelevän asiaa ensi viikon kokouksessa.

– Kyseessä on kaupunkikuvan ja toimintojen kannalta tärkeä paikka, ykkösalue. Sitä kannattaisi katsoa kokonaisuutena. Korttelin länsipäänkin olisi hyvä päästä suunnitteluun mukaan hyvissä ajoin.

Samaa mieltä on Tuuliaisen säätiön toiminnanjohtaja Risto Kiljunen. Taloyhtiön hallitus ”pähkäilee” hänen mukaansa asiaa.

– Haluamme, että meidänkin tonttimme pysyy suunnitelmissa mukana, eikä jäisi irrallisena nurkkaan hylätyksi. Eihän siitä korttelista muuten mitään tule yleisilmeeltään.

Yhteistä suunnittelua vaativat joka tapauksessa pysäköintiratkaisut. Kiinteistö tarvitsee lisää parkkitilaa. Ratkaisujen pitäisi Kiljusen mielestä liittyä kiinteästi korttelin muihin pysäköintisuunnitelmiin.

Koulutalo Oy:n kiinteistö on rakennettu 1960-luvun alkupuolella, eikä sitä ole peruskorjattu. Omistajat ovat yhtä mieltä siitä, että peruskunnostuksen aika on joka tapauksessa lähivuosina. Remontti voisi ulottua myös ulkoasuun.

– Rakennus on 60-luvun arkkitehtuurin näyttävä tuote, mutta ei nyt oikein edustavassa kunnossa, Timo Tynkkynen luonnehtii.

Ripirinnan Koulutalo Oy:n rakennuksen kanssa Cityllä on seisonut jo kauan Old Parkin talo, jonka omistaa Etelä-Karjalan osuuskauppa.

– Se on tällä hetkellä ihan kunnossa, mutta toki rakennuksille pitää aina tehdä jotain, Eekoon toimitusjohtaja Ahti Manninen kertoo.

Manninen sanoo, ettei ole perehtynyt korttelin suunnitelmiin eikä kukaan ole ollut häneen tästä asiasta yhteydessä.

– Pitkään on ollut sellaista eipäs-juupas-keskustelua, että mielenkiinto on tavallaan mennyt. Mutta ei alueen kokonaisvaltainen suunnittelu haittaisi kyllä yhtään.

Kirjoittaja:
Seija Hackman