Heinisen leipää huilulla

Tilaustyöt ovat yksi kivijalka säveltäjän tienesteissä. Listahinta puolen tunnin teoksesta pienelle orkesterille on runsaat 9 000 euroa.

Petteri Värtö

LAPPEENRANTA. Kaupunginorkesteri ruokkii paitsi huilumusiikin ystäviä myös säveltäjä Paavo Heinistä Lappeenrannassa torstaina. Orkesteri esittää Heiniseltä tilatun huilukonserton Autrefois. Sävelteosten tilaaminen on yksi niistä maailman pienistä puroista, joista säveltäjien särvin Suomessa koostuu.

— Tilaukset ovat ehdoton edellytys säveltäjien toimeentulolle, joka koostuu apurahoista, sävellystilauksista ja tekijänoikeustuloista. Ne turvaavat toimeentulotason, jolla työtä on mielekästä tehdä. Valtaosa säveltäjistä rahoittaa sävellystyötä myös opettamisella, Suomen säveltäjien toiminnanjohtaja Annu Mikkonen kertoo.

Mikkosen mukaan yhdistys ei tilastoi tilausteosten määrää, mutta niitä tilataan kotimaisilta säveltäjiltä ”ilahduttavan paljon.” Tilaustyöt jakaantuvat epätasaisesti: nimisäveltäjät, joihin Heininenkin lukeutuu, saavat tilauksia enemmän kuin pystyvät ikinä säveltämään, toisille sävellystyötä on tarjolla vain vähän tai ei ollenkaan.

Kaupunginorkesterille teoksen tilaaminen on nykyisellään harvinaista. Edellinen tilausteos oli Tommi Kärkkäiseltä keväällä 2007. Miksi huilukonsertto nyt?

— Kantaesityksiä on hyvä tehdä aika ajoin. Jokainen profiiliaan nostaa haluava orkesteri tekee niin, kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen sanoo.

Tilaus lähti puolitoista vuotta sitten. Heinisen muiden sävellyskiireiden vuoksi huilukonsertto valmistui vasta elokuussa. Stemmat orkesteri sai pari viikkoa sitten.

— Kerroin orkesterin kokoonpanon ja solistin, muusta inspiraatiosta säveltäjä ja solisti puhuivat keskenään, Vesalainen kertoo orkesterin ohjeet mittatilaustyölle.

Vesalaisen mukaan orkesteri tilasi 15, mutta sai 30 minuuttia huilukonserttoa. Hintalappu riippuu orkesterin suhteista ja on usein neuvottelukysymys. Suomen säveltäjien suositushinta 15 minuutin teoksesta 10—30 soittajalle on 5 500 ja 30 minuutin 9 250 euroa. Mikkosen mukaan nimisäveltäjät eivät perusta tariffeista.

— Nuoret tekevät puoli-ilmaiseksi, koska se on tärkeää ja koska jokainen haluaa tehdä työtä. Jos työ kiinnostaa, iso nimi saattaa tehdä sen rahasta riippumatta.

Huilukonserton solistina on Mikael Helasvuo. Huilisti on kantaesittänyt kaikki Heinisen säveltämät huilukappaleet 1970-luvulta. Miltä biisien korkkaus tuntuu?

— Se on erikoinen ja hirveän kiva juttu, jossa on aina oma juhlansa. Tässä on erityisen mielenkiintoista kuulla sen sukulaisuus muihin Heinisen huiluteoksiin. Kantaesityksessä on mukana prosessissa, jossa esitys tulee eläväksi. Olemassa olevissa biiseissä ottaa tietäen tai tiedostamattaan kantaa niiden perinteeseen.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertti Soitetaan Heinistä Lappeenranta-salissa 30. syyskuuta kello 19. Orkesteria johtaa Tibor Bogányi, solistina on Mikael Helasvuo. Paavo Heinisen huilukonserton ohella ohjelmassa on Ravelin Pavane, Madetojan Elegia ja Mendelssohnin 4. sinfonia. Yleisradio taltioi konsertin ja lähettää sen Ylen Ykkösellä 17. lokakuuta kello 19.03. Yleisöllä on mahdollisuus seurata orkesterin harjoituksia Lappeenranta-salissa 29.9. kello 17—21. Säveltäjä Heininen on puolestaan tavattavissa kaupungintalon lämpiössä ennen konserttia 30.9. kello 18.15.

Paavo Heininen

Syntynyt 13. tammikuuta 1938 Helsingissä.

Säveltäjä ja pianisti.

Opiskellut musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa ja pianonsoittoa sekä sävellystä Sibelius-Akatemiassa. Jatko-opintoja Kölnissä ja New Yorkissa.

Suomalaisen musiikin keskeisimpiä modernisteja, jonka tuotanto jakaantuu kahteen tyylikauteen: dodekafoniseen (n. 1957—1975) ja jälkisarjalliseen (1976—).

Lähde: Wikipedia

Mikael Helasvuo

Syntynyt 23. heinäkuuta 1948 Helsingissä.

Huilisti ja huilunsoiton professori.

Opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Prahan konservatoriossa ja Freiburgin Musiikkikorkeakoulussa.

Madetoja-palkinto 1992 ja Pro Finlandia -mitali 1993.

Ensikonsertti 1971 Helsingissä.

Lähde: Wikipedia

Kirjoittaja:
Petteri Värtö