Kaakkois-Suomesta on listattu investointeja miljardilla eurolla

Maakuntaohjelmasta on paisunut kaiken kattava toiveiden tynnyri. Sekä Etelä-Karjalan liitto että kunnat ovat tyytymättömiä tilanteeseen.

Hannu Ojala

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnat ovat listanneet alueilleen investointeja miljardilla eurolla. Nämä ovat toiveita, jotka toteutuvat kokonaan tai osittain vain valtion rahoilla. Luettelo ulottuu vuoteen 2014.

Etelä-Karjalan liiton toimintasuunnitelmaan hankkeita on kirjattu 470 miljoonaa. Kymenlaaksossa summa nousee yli 500 miljoonan euron.

Maakuntajohtaja Timo Puttonen Etelä-Karjalan liitosta ennustaa listauksille samaa kohtaloa kuin aikaisempinakin vuosina. Suurin osa karsitaan jo virkamiestyönä Etelä-Karjalan liiton strategiasta.

-Marraskuuhun mennessä on tehtävä tiukka priorisointi. Kirjeitä joulupukille -tyyliin ei kannata, kun neuvotella Ely-keskuksen kanssa tulevien vuosien strategioista.

Kuntataloudessa on tällä hetkellä tiukkaa, mutta valtio ei menoleikkauksien takia pysty Puttosen mukaan osallistumaan kaikkiin niihinkään investointikohteisiin, joihin voidaan osoittaa kuntarahoitus.

Etelä-Karjalan liitto tulee jatkossakin pitämään edunvalvonnan kannalta maakunnallisena kärkihankkeena Kuutostien perusparannusta Lappeenrannan ja Taavetin välillä, ja valvoo alkurahoitusta Luumäki-Imatra-kaksoisraiteen rakentamiselle.

Etelä-Karjalan liiton varsinaiseen toimintasuunnitelmaan vuosille 2011-2012 hankkeita on listattu 70 miljoonalla eurolla. Ruokolahden kunta on listannut vireillä olevia hankkeita 18,4 miljoonan euron edestä ja kuntalistan kärkeen, kakkosena on Savitaipale 13,1 miljoonalla eurolla.

Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen sanoo suoraan, että nykyisellä toimintatapa ei palvele ketään.

-Valtion viranomainen voisi tällaisilla listauksilla pyyhkiä jonkun paikan. Koko maakunnan pitäisi keskittyä kymmeneen vaikuttavimpaan kehittämishankkeeseen, joista vielä valittaisiin kolme tärkeintä.

Ruokolahden listan runko kertyy kokonaiskustannuksiltaan 8,4 miljoonaan euroon nousevasta Rantalinnan alueen kehittämisestä ja viiden miljoonan euron investoinnista vedenpullottamoon.

-Vedenpullottamoa pidetään listalla vain sen takia, että kunnan tekemä sopimus on vielä voimassa. Rantalinnaan on haettu työ- ja elinkeinoministeriöltä avustusta yli miljoona euroa.

Toiveiden tynnyrin täyttämiseen turhautunut Vesa Jäppinen sanoo kuntien olevan nykyisessä tilanteessa pakkoraossa.

-Meidän pitää tehdä niin, koska kaikki muutkin toimivat samalla tavalla.

Toteuttamissuunnitelmien merkitystä on Jäppisen mukaan koko ajan korostettu. Sen takia listalta ei uskalleta jättää mitään poiskaan.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala